nieuws

Alleen bij meerjarige cao is er enige loonruimte

bouwbreed Premium

Als de bouwbonden bereid zijn een meerjarige cao af te sluiten, dan is er enige loonruimte beschikbaar. Bij een eenjarige cao koersen de werkgevers af op de nullijn. Dit bleek tijdens de eerste onderhandelingsronde.

Vakbonden verwijten werkgevers in de bouw paniekvoetbal te spelen in de cao-onderhandelingen. De werkgeversorganisatie AVBB ziet volgens de Hout- en Bouwbond CNV en FNV Bouw voor een nieuwe eenjarige cao geen enkele ruimte voor een loonsverhoging.

De verslechterende economie zal, volgens de AVBB, volgend jaar in de bouw voelbaar worden. De werkgevers pleiten daarom bij de bonden voor “een behoedzaam en behoudend” loonbeleid. “Alle slechte prognoses voor de sector worden uit de kast gehaald. Ze spiegelen een zo groot en somber mogelijk jankverhaal voor.” Zo typeert een woordvoerder van de CNV-bond de stemming tijdens de eerste onderhandelingsronde.

De vakbonden zeggen beide dat zij ook andere, meer positieve geluiden horen. “De nullijn is voor ons onbespreekbaar. Het is dan ook maar afwachten of de soep zo heet gegeten wordt als de werkgevers die nu opdienen”, stelt de woordvoerder van FNV Bouw.

Bovendien hebben werkgevers volgens de CNV-woordvoerder aangegeven bij een meerjarige cao wel wat loonruimte te zien. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, plus behoud van de automatische prijscompensatie. “Wat neerkomt op een correctie van 2,25 procent, gekeken naar de huidige inflatie”, aldus de FNV-zegsman.

Het AVBB is overigens voorstander van een tweejarige cao. Behalve dat dit voor langere tijd zekerheid op het loonfront geeft, speelt daarbij een rol dat tijdens de vorige cao-onderhandelingen allerlei afspraken zijn gemaakt die nu nog moeten worden ingevoerd. Bovendien duurt het ook nog even voordat uitkomsten van een aantal studies bekend zijn.

Vandaag zetten bonden en werkgevers de onderhandelingen voort.

Reageer op dit artikel