nieuws

‘Zaak van individuele bouwers’

bouwbreed Premium

Voorzitter Brinkman van het AVBB weigert vooralsnog te reageren op de beschuldigingen van bouwfraude. De voorman van de bouw kiest ervoor op de achtergrond te blijven en laat officiële reacties over aan woordvoerder Wouters.

“Het gaat om individuele bedrijven. Daar hebben we geen zicht op”, luidt de reactie van AVBB op de beschuldigingen die oud-directeur Bos van Koop Tjuchem afgelopen vrijdag in televisieprogramma Zembla uitte. “Als de beschuldigingen van Bos kloppen, is dat ernstig, maar dat is in eerste instantie een zaak van justitie.” In de loop van de week bepaalt de bouwkoepel of ze met een officieel standpunt komt.

Wouters zegt dat het AVBBverrast is door de ernst van de beschuldigingen. “Maar we moeten heel voorzichtig zijn met beschuldigingen. Ook in de uitzending zaten losse einden. We moeten oppassen een beeld te versterken zonder dat klip en klaar is wat er speelt. Daar moet nu eerst meer duidelijkheid over komen.”

Wouters erkent dat de uitspraken hoe dan ook schadelijk zijn voor de sector. “Of ze nu waar zijn of niet. Dit soort geluiden is altijd slecht voor het imago van de bouw.”

Campagne

De keuze van Brinkman om niet te reageren is des te opmerkelijker, omdat hij nog geen twee maanden geleden actief campagne voerde tegen verdachtmaking van de bouw. Hij heeft zich tevergeefs ingezet om de sector uit de Wet ter bevordering van integere besluitvorming (Bibob) te houden. Brinkman toonde zich destijds ronduit verbolgen over de suggestie dat de bouw extra gevoelig zou zijn voor criminele inmenging.

“Net als in alle andere sectoren piest ook bij ons wel eens een bedrijf naast de pot. Het is volkomen terecht als zo’n onderneming daarvan de consequenties ondervindt. Dat wil niet zeggen dat je dan een hele bedrijfstak moet aanpakken, louter op basis van verdachtmakingen”, reageerde Brinkman in september in een interview met deze krant.

Op de vraag of het AVBB achteraf spijt heeft van die stellingname over de Wet Bibob, reageert Wouters voorzichtig. “Over een eventueel gewijzigd standpunt zal het bestuur een beslissing moeten nemen.”

Reageer op dit artikel