nieuws

Woningbouw redt failliet Hortus Haren

bouwbreed

Woningbouw moet de failliete Hortus Haren redden. De botanische tuin in Haren zit in een faillissement door een forse schuldenlast uit het verleden en het tegenvallende bezoekersaantal. In ruil voor eventuele woningbouw op het terrein willen projectontwikkelaars Dura Vermeer en Arcadis steun geven voor een doorstart.

Op basis van die mogelijke samenwerking hebben de curatoren de boedel van de bv verkocht aan stichting Hortus Haren, met de afspraak in februari te betalen. Dat biedt tijd om de plannen definitief te maken. Mede door de steun van de ontwikkelaars lijken ook de gemeenten Haren en Groningen bereid tot een structurele subsidie.

Het is nog onzeker of op het terrein van de Hortus woningbouw mogelijk is. Het bestemmingsplan moet nog worden gewijzigd en ook de eigenaar van de grond moet akkoord gaan. Rijksuniversiteit Groningen heeft in de erfpachtvoorwaarden opgenomen dat commerciële activiteiten niet mogen. De projectontwikkelaars beperken hun steun tot drie jaar in afwachting van zekerheid over de woningbouw.

Reageer op dit artikel