nieuws

Wereldwijde sanering Alcoa kost in Nederland 670 banen

bouwbreed Premium

De operatie van Alcoa om zijn personeelsbestand met 5 procent terug te brengen, kost 670 Nederlanders hun arbeidsplaats. Internationaal gaan bij Amerikaanse aluminiumgigant 6500 van de 140.000 banen verloren.

Alcoa reageert met de saneringen, waarvoor een kwart miljard dollar is uitgetrokken, op de slechte marktomstandigheden.

Volgens vakbond De Unie heeft Alcoa te lang geaarzeld en wordt daarom extra hard ingegrepen. Op de vestiging in Drunen verdwijnen 300 van de 850 arbeidsplaatsen. De walserij en een deel van de gieterij gaan dicht. Harderwijk, een locatie voor de fabricage van auto-onderdelen, wordt relatief nog zwaarder getroffen met het schrappen van 300 van de 650 banen. De vestiging in Giessen (50 personen) gaat als deel van de bouwgroep in de verkoop. De Alcoa Bouwgroep in Geldermalsen raakt 70 van de 212 arbeidsplaatsen kwijt. Alcoa Zwijndrecht (40 personen) sluit.

Tegen de saneringsgolf in, bestaan voor de Surinaamse dochter Suralco uitbreidingsplannen.

Reageer op dit artikel