nieuws

Voorzichtig slopen met minikraan en bobcat

bouwbreed Premium

Zorgcentrum Vreedonk in Dordrecht bestaat uit lage bebouwing en een flat van tien verdiepingen met een opbouw. Vanwege uitbreidingsplannen van Vreedonk moet de ‘oude’ flat wijken voor moderne nieuwbouw. Maar hoe haal je een flat weg die op het terrein van een zorgcentrum staat en bovendien pal naast een doorgaande weg en een woonwijk ligt?

Meewerkend voorman van het uitvoerende slopersbedrijf J.A. Goris & Zonen uit Doornenburg is Theo Roelofs. “Je hebt een paar mogelijkheden om zo’n flat te slopen. Het kan bijvoorbeeld met dynamiet of met een beulebal.” Een beulebal is een stalen sloperskogel met een gewicht van anderhalf tot twee ton die met een ketting aan een hoge kraan hangt. “Maar het slopen met deze methoden gaat iets minder gecontroleerd, waardoor wolken stof en brokstukken in de nabijgelegen straten terecht kunnen komen.”

J.A. Goris & Zonen heeft daarom gekozen om twee machinisten en een voorman in te zetten. Als slopersmaterieel hebben ze de beschikking over een minikraan en een bobcat. Het materieel is met een mobiele torenkraan boven op het dak van de flat geplaatst. De machines met een gewicht van ieder ongeveer 2500 kilogram werken zich vervolgens verdieping voor verdieping naar beneden.

Liftkoker

Roelofs: “We beginnen met het slopen van de dakbedekking. Het afkomende materiaal storten we in de liftkoker. Dat heeft twee voordelen: ten eerste blijft het bitumen gescheiden van het puin en ten tweede kan niemand meer in de liftschacht vallen.”

Als de opbouw is gesloopt, kan de ploeg naar de volgende verdieping. De minikraan hakt hiervoor een klein gat in de vloer en de machines rijden vervolgens over een zelf gemaakt talud van puin naar beneden.

Roelofs: “Om het gewicht van het talud te dragen zijn alle verdiepingen op die plaats tot beneden aan toe onderstempeld.” Het slopen gebeurt voorzichtig. Om te voorkomen dat grote stukken beton ongecontroleerd naar beneden storten, houdt Roelofs rekening naar welke kant het beton valt.

“We hakken delen gevel weg die op het laatst alleen nog aan de wapening vast zitten. Het stuk beton draait dan op de wapening in die richting die we willen.”

Ook trespaplaten van gevelbekleding fixeert Roelofs met aluminium strips om te voorkomen dat ze wegzeilen.

Voor de eigen veiligheid laat Roelofs stukjes wapening aan de randen staan. “Bovendien duwen we met de bobcat het puin eerst naar de rand tot er een ‘opstandje’ ontstaat. Met het volgende puin drukken we de eerste rand naar beneden. zodat er weer een opstand ontstaat.”

De ploeg sloopt in vier dagen een hele verdieping. Als de slopers op de derde verdieping aankomen, is de berg puin die naast de flat ligt inmiddels zo groot, dat ze vanaf die berg met groter materieel de kleine machines kunnen bijstaan. Roelofs: “We kunnen nu geen groot materieel inzetten vanwege de slappe ondergrond. De bewegingen van zwaar materieel zetten zich door in de grond, waardoor schade bij nabijgelegen bebouwing kan ontstaan door trillingen.”

De herfst zit Roelofs niet in de weg. Sterker nog, hij vindt het fijn als het regent. “Om te voorkomen dat het gaat stuiven, moet ik met water het beton nathouden. Maar als het regent, hoef ik niet de waterslang over de verdiepingen te trekken. Bovendien zitten de twee machinisten droog en trek ik wel een regenjas aan.”

Kelder

De kelder van het zorgcentrum zal tot circa anderhalve meter onder het maaiveld worden gesloopt. Uiteindelijk hakt J.A. Goris & Zonen nog extra gaten in de keldervloer ten behoeve van later aan te brengen heipalen voor de nieuwbouw.

De sloop levert in totaal ongeveer tienduizend ton puin op die voor recycling bij een puinbreker in Dordrecht wordt aangeboden. Roelofs vermoedt in de tweede week van december klaar te zijn met het sloopwerk.

De ploeg sloopt in vier dageneen hele verdieping

Reageer op dit artikel