nieuws

Vakbonden kwaad op directie failliet Van Elst

bouwbreed

De 132 medewerkers van Van Elst Bouwmaatschappij uit Veenendaal staan op straat. Het bedrijf is failliet verklaard. Volgens curator C. Berkel deden ernstige problemen zich al een jaar geleden voor en was de ondergang uiteindelijk onafwendbaar.

De vakbonden FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en vakvereniging Zwarte Corps zijn verbolgen over de directie die verdacht wordt vermogen te hebben weggesluisd. De vakorganisaties roepen op een sociaal gezicht te tonen en het personeel financieel tegemoet te komen.

Verlies op werk dat al uitgevoerd was, maar door de opdrachtgever nog niet betaald (een woonzorgcomplex in Utrecht) en vertragingen in de procedures voor de nieuwbouwwijken Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost (samen goed voor vierduizend woningen), zouden ten grondslag liggen aan de malaise bij de bouwmaatschappij. Volgens Berkel werd in juni een interimmanager aangesteld die al vlot vaststelde dat een sanering nodig was waarbij het personeelsbestand flink onder de loep zou worden genomen. Pogingen tot afslanking zouden door de bonden zijn voorkomen. Een sociaal plan is volgens Bouwmaatschappij Van Elst onbetaalbaar omdat veel werknemers langdurige dienstverbanden hebben.

FNV Bouw vindt dat het bedrijf veel te laat aan de bel heeft getrokken. Bovendien verdenkt de bond de directie miljoenen aan vermogen van de bouwmaatschappij vlak voor het faillissement weggesluisd te hebben naar de ontwikkelings- en exploitatiemaatschappijen van de Verenigde Van Elst Bedrijven, waartoe het bouwbedrijf ressorteerde. Die koepel heeft de laatste jaren een geweldig vermogen opgebouwd, dat met de ontwikkeling van Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost alleen nog maar zal groeien. De medewerkers van de bouwonderneming, die soms al dertig jaar in dienst zijn, zijn volgens districtsbestuurder G. Yesildal op een schandalige manier in de kou gezet.

“Het enige wat de directie heeft voorgesteld, is dat personeelsleden zelf zouden instemmen met hun ontslag. De mensen zouden als tegenprestatie slechts twee bruto maandsalarissen ontvangen, terwijl iedereen zijn recht op ww zou verliezen”, zegt Yesildal. Alhoewel de bestuurder vermoedt dat er juridisch gezien niets meer te halen valt, verzoekt FNV Bouw de Verenigde Van Elst Bedrijven met klem om iets te doen voor de voormalig medewerkers van Bouwmaatschappij Van Elst.

Reageer op dit artikel