nieuws

TUDelft krijgt Shell Prijs voorenergiesysteem

bouwbreed Premium

Het toekomstbeeld van TU Delft-professor J. Schoonman is dat op elk dak van een woning of cluster woningen een flexibel zonnecelsysteem ligt, gecombineerd met kleinschalige opwekking van windenergie. Voor zijn onderzoek naar decentraal opwekken en opslaan van energie ontving hij gisteren de Koninklijke Shell Prijs 2001.

Twintig mensen zijn betrokken bij het onderzoek waarvan waarschijnlijk de volgende generatie pas de vruchten plukt. “Wij zoeken een oplossing voor de technische energieproblemen in de ontwikkeling van nieuwe materialen of een combinatie daarvan”, licht A. Goossens in het Shell-gebouw toe. De universitair hoofddocent van de TU Delft leidt het bekroonde onderzoek voor wat betreft de zonnecellen. “Het uitgangspunt van de nieuwe zonnecel is vergelijkbaar met de fotosynthese van een blaadje. De huidige zonnecel is opgebouwd uit gestapelde lagen. Wij streven naar een driedimensionaal principe.”

De huidige zonnepanelen van silicium kosten 2000 gulden per vierkante meter en zijn te duur. “Het is een uitontwikkeld product, de prijs zal dus niet veel meer zakken. Daarom zoeken we een alternatief in andere, lichtere materialen. Onze zonnecel bestaat uit titaandioxide (TiO2) en een half geleide polymeer. De zonnecellen moeten uiteindelijk een factor tien goedkoper worden. Het streven is daarnaast om de energie-terugverdientijd te reduceren tot minder dan een jaar.”

Naast het financiële aspect zit er ook een esthetisch voordeel aan, want de cel biedt meer vrijheid in kleur en vorm.

De opslag van duurzame energie is tevens onderwerp van diepgaand onderzoek. Een lithium batterij is dé oplossing voor de milieuonvriendelijke accu’s. Deze vaste-stofbatterij kan tevens direct worden geïntegreerd met een zonnecel. De jaarlijkse prijs op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie gaat vergezeld van een geldbedrag van 100.000 euro.

Reageer op dit artikel