nieuws

Staalbedrijven VS vragen regering bescherming met importheffing

bouwbreed Premium

De Amerikaanse staalbedrijven en vakbonden in de branche willen extra importheffingen van 30 tot 50 procent. Met deze beschermende maatregelen willen zij de problemen het hoofd bieden. De Europese Commissie staat al klaar voor tegenacties.

Met deze uitspraak wil de Amerikaanse staalsector druk zetten op de International Trade Commission (ITC), een adviesorgaan van de Amerikaanse overheid. Die heeft eind vorige maand een onderzoek gepubliceerd over de staalsector. Daaruit blijkt dat van 33 onderzochte staalimporten er twaalf schadelijk zijn voor de industrie in de VS.

Voor 19 december moet de ITC aanbevelingen doen over eventuele maatregelen. De Amerikaanse president heeft vervolgens zestig dagen de tijd om een besluit te nemen.

De staalsector heeft nu richting ITC duidelijk uitgesproken warm voorstander te zijn van importheffingen. Door die heel hoog te maken, wordt de prijs van het Amerikaanse staal concurrerend met het vooral vanuit Azië op de markt gedumpte staal.

Dump

President George W. Bush heeft in principe vier mogelijkheden. Hij kan inderdaad doen wat de staalindustrie wil, invoerrechten heffen of ze verhogen waar ze al ingevoerd zijn, hij kan importquota opleggen of een combinatie van die twee. Als vierde mogelijkheid doet hij niets, mede omwille van goede verhoudingen met de bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme.

In kringen rond het Witte Huis wordt dat laatste nauwelijks tot een reële mogelijkheid gerekend. Bush is van nature een sterk nationaal gerichte man. Bovendien gaat het momenteel al niet goed met de Amerikaanse economie. In diverse sectoren zijn al de nodige massaontslagen aangekondigd.

De staalsector heeft al langer problemen als gevolg van het Aziatische dumpstaal. Sinds 1998 hebben al 25 staalbedrijven uitstel van betaling moeten vragen. Medio vorige maand deed de op twee na grootste producent Bethlehem Steel hetzelfde.

Mocht Bush maatregelen nemen, dan is het vooral de Duitse staalindustrie die daardoor getroffen wordt. Die is een van de grotere exporteurs naar de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel