nieuws

Smeergeldaffaire zet Breda op zijn kop

bouwbreed Premium

B en W van Breda heeft het Openbaar Ministerie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gemeenteraadsfractie van de Parel van het Zuiden. De partij heeft volgens het college mogelijk opzettelijk een brief vervalst in verband met een langslepende affaire omtrent het toekennen van een bouwvergunning.

De Parel van het Zuiden presenteerde vorige week een brief waarin een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht wordt beticht van het aannemen van 25.000 gulden smeergeld. De fractie eiste het ontslag van de ambtenaar, de gemeentesecretaris en wethouder Van Beusekom van Ruimtelijke Ordening.

Volgens B en W zijn de feiten in de brief onjuist en zelfs vervalst door de Parel van het Zuiden om het stadsbestuur in een kwaad daglicht te stellen. Daarom heeft het college alle banden met de partij verbroken en het OM verzocht een onderzoek in te stellen. Daarnaast bereidt de stadsadvocaat een civiele procedure voor tegen de Parel van het Zuiden. De betrokken ambtenaren willen mogelijk een schadeclaim indienen tegen de raadsfractie. Volgens de gemeentesecretaris gaat het om niets minder dan smaad en laster.

De affaire draait om een aanvraag voor de uitbreiding van een woning aan de Dorsvlegel in Breda. Deze werd vijf jaar geleden ingediend door een bewoner, maar bevochten door zijn buurman, omdat die op zijn beurt vreesde voor de zelfstandigheid van zijn woning. De gewenste aanbouw zou namelijk zeer dicht tegen zijn eigen huis komen. Diverse langlopende procedures volgden, waarna de aanvrager uiteindelijk besloot te starten met de verbouwing. In juni van dit jaar besloot de gemeente dat de aanbouw illegaal was en weer moest worden afgebroken.

De affaire leek te zijn beslecht. Totdat de Parel van het Zuiden vorige week met een brief van de aanvrager op de proppen kwam, waarin onomwonden staat dat hij onderhands een bedrag van 25.000 gulden heeft betaald aan een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht om een bouwvergunning te bemachtigen en het bezwaarschrift van zijn buurman tegen te houden.

Het college van B en W heeft de fractie gisteren diverse privileges ontnomen.

Reageer op dit artikel