nieuws

Rodamco Europe voert winst flink op

bouwbreed Premium

Rodamco Europe verwacht dit jaar de nettowinst met 7 procent te kunnen opvoeren. In de eerste drie kwartalen van 2001 groeide de winst met 13 procent naar het niveau van 207 miljoen euro. De directie van de vastgoedmaatschappij waarschuwt dat geplande overnames en valutaschommelingen in de slotmaanden van het jaar de resultaten nog aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Begin derde kwartaal trok Rodamco Europe zich terug uit 22 vastgoedprojecten van met name kantoren uit de voormalige Amvestportefeuille. Door de transacties kwam 92 miljoen euro vrij. In oktober werd andermaal gedesïnvesteerd in de oude Amvestportefeuille (32 projecten), hetgeen 175 miljoen euro opleverde. Grote investeringen deed Rodamco Europe in het derde kwartaal in een bovenregionaal winkelcentrum Bonaire te Valencia (109 miljoen euro), de aankoop van 13.500 vierkante meter in de Batavia Stad Outlet te Lelystad en de eerste, 175 miljoen euro vergende, vestiging in Polen. Samen met ING Vastgoed steekt Rodamco Europe geld in het winkelcentrum Zlote Tarasy, dat gerealiseerd wordt in het hart van hoofdstad Warschau. Rodamco wordt voor de helft eigenaar van het complex. Het ontwikkelingsrisico ligt bij ING Vastgoed.

De stijging van de nettowinst van 13 procent in de eerste negen maanden van het jaar vloeit vooral voort uit de toename van de huuropbrengsten (plus 9 procent) en de integratie van het pakket van 48,6 procent aandelen Rodamco Retail Nederland per 1 januari 2001. De huuropbrengsten stegen tot 288,6 miljoen euro. Belangrijke bijdragen leverden de winkelcentra Batavia Stad Outlet (Lelystad), Zeilgalerie (Frankfurt), Bonaire (Valencia), Arninge (Stockholm), Fisketorvet (Kopenhagen) en Equinoccio (Madrid). Ook geld in het laadje bracht de ingebruikname van het ontspanningscentrum Cerny Most in Praag. De bezettingsgraad van de huurcomplexen daalde een fractie tot 96,7 procent.

Herwaardering

De portefeuille van Rodamco Europe is in het eerste kwartaal met 1,3 procent of 72 miljoen euro in waarde gestegen. “Gezien de onzekere economische situatie, mede als gevolg van de gebeurtenissen op 11 september, is de verwachting voor de herwaardering van het onroerend goed gelijk gehouden aan die van 30 juni 2001”, bericht Rodamco.

Het totale resultaat van de portefeuille is de eerste negen maanden met liefst 37,7 procent gedaald tot 224 miljoen euro. Oorzaken zijn onder andere de lagere herwaarderingen van het onroerend goed ten opzichte van de hoge herwaarderingen in 2000 van 251 miljoen euro (vooral in Spanje), valuta-effecten vanwege de Zweedse kroon en de Amerikaanse dollar. De omvang van de leningen bedroeg per 30 september 39 procent van het balanstotaal.

Rodamco Europe heeft zich als specialistische beleggingsmaatschappij gericht op hoogwaardige commerciële onroerende goederen – met een accent op winkelcentra – objecten ter waarde van 6 miljard euro in portefeuille.

Reageer op dit artikel