nieuws

Oplevering balgstuw Ramspol maanden uitgesteld

bouwbreed Premium

De balgstuw bij Ramspol kan dit stormseizoen nog niet in gebruik worden genomen. Dat vreest dijkgraaf S. Schaap van waterschap Groot Salland. Om de oorzaak van de beschadigingen aan de binnenkant van het doek te achterhalen, moet opnieuw een bouwkuip worden opgetrokken in het water tussen Flevoland en de Noordoostpolder.

Bij een inspectie van de binnenkant van een van de balgen die maandag werd opgeblazen, bleek dat het doek aan de binnenkant was beschadigd. Duikers hebben daarna onderzocht hoe het doek er aan de buitenkant bij stond en hoe het in rust op de rollen op de bodem ligt. Dat leidde bij aannemer HBG Civiel tot het besluit opnieuw een bouwkuip in het Ramsdiep op te richten, om het doek droog te kunnen onderzoeken. Daarmee wordt de oplevering volgens dijkgraaf Schaap waarschijnlijk een paar maanden uitgesteld, terwijl alle betrokkenen er tot maandag van overtuigd waren dat de opblaasbare waterkering volgende week kon worden opgeleverd.

Voor zover Schaap bekend hebben de duikers geen beschadigingen aan de buitenkant geconstateerd en zal vooral de binnenkant moeten worden onderzocht. De bouwkuip is nodig om elk gevaar te voorkomen voor de werknemers, die anders zouden moeten werken in een opgeblazen balg, waar meters water tegenaan klotst.

Sleuven

Een geluk bij een ongeluk is dat de betonnen bakken waarin de drie balgen in rust op de bodem liggen, zijn uitgerust met sleuven waarin damwanden kunnen worden geplaatst. Er hoeft dus niet te worden geheid. Die constructie was voorzien in verband met toekomstig onderhoud en het eventueel vervangen van het balgdoek na het verstrijken van de levensduur.

HBG Civiel zou de opblaasbare waterkering tussen de Noordoostpolder en Flevoland eigenlijk op 1 juli 1999 al opleveren. Per werkbare dag vertraging kan opdrachtgever Groot Salland 25.000 gulden in mindering brengen op de aanneemsom van ongeveer 100 miljoen gulden. Dat contract is volgens Schaap niet veranderd, hoewel de klok niet doortikte toen de bouw stillag vanwege een meningsverschil tussen aannemer en opdrachtgever over de kwaliteit van het balgdoek en de inklemming. Nadat het geschil was opgelost, was als nieuwe opleveringsdatum 1 juli dit jaar overeengekomen. Om de veiligheid van het achterland te waarborgen, handhaaft waterschap Groot Salland tijdens het stormseizoen, dat loopt van november tot februari, de verhoogde dijkbewaking.

Reageer op dit artikel