nieuws

Ontwikkeling stadshart gaat Almere niet snel genoeg

bouwbreed Premium

Verdubbeling van het winkeloppervlak, de realisatie van een zakencentrum, de bouw van een ‘cultuurstraat’ en de creatie van een uitgaanscentrum. Dat alles is gaande in hartje Almere. En bij voltooiing liggen er alweer plannen klaar voor een nog verdere uitbreiding van het stadshart. Bovendien is Almere aangewezen als Vinex-locatie wat een bouwopgave van drieduizend woningen per jaar met zich meebrengt tot 2005. “Het is voor alle betrokkenen een enorme opgave maar we zitten nog steeds redelijk op schema en binnen het budget”, zei wethouder H. Smeeman eerder dit jaar. “Maar het gaat ons nog niet snel genoeg”, vult voorlichter P. Spek nu aan. “De stad groeit zo hard dat er dringend behoefte is aan de voorzieningen die nu worden gebouwd.”

Almere zit vol ambities en de stad kan die ambities, gelegen in de ruimte van het jongste stuk poldergebied van Nederland, ten volle waarmaken. De komende jaren krijgt Almere een compleet nieuw stadshart dat bol staat van architectonische hoogstandjes en van de nieuwste bouwtechnieken. Aan de noordzijde van het huidige hart verrijst in rap tempo een zakencentrum en aan de zuidzijde komt het nieuwe winkelgebied, waarbij het huidige winkeloppervlak wordt verdubbeld tot ruim 50.000 vierkante meter.

Een voorbeeld van een bouwtechnisch hoogstandje, maar dan wel onder de grond, is het afvaltransportsysteem dat onder het stadshart komt te liggen. Via buizen wordt al het huishoudelijk afval van de centrumgebruikers naar een verwerkingscomplex, toepasselijk De Stofzuiger genoemd, buiten het centrum getransporteerd. Daar wordt het afval verder gescheiden en afgevoerd.

De voorbereidingstijd en het bouwrijp maken meegerekend, is men in Almere nu over de helft als het gaat om de ontwikkeling van het stadshart. Overal wordt echter nog volop gebouwd en dat blijft ook zo tot rond 2007, weet Spek. “De voorbereiding kostte handen vol tijd. We willen wel sneller, maar dat gaat nu eenmaal niet.” Almere werkt bij de aanpak van het centrum nauw samen met vastgoedontwikkelaars MAB en Blauwhoed. De twee ontwikkelaars zijn verenigd in de Almere Hart CV waarmee de gemeente een contract heeft. Verder is er een speciaal team met internationaal befaamde architecten aangesteld dat de kwaliteit van de bouw bewaakt. Geen sinecure, gezien het bouwvolume.

Er wordt nu gewerkt aan de enorme parkeergarage die het fundament vormt van de winkeluitbreiding. In de kelder is bij voltooiing plaats voor vierduizend auto’s. Spek licht toe: “Er wordt gebouwd naar het masterplan van Rem Koolhaas. Dat gaat uit van een gebogen maaiveld voor het hele winkelcentrum met een maximale hoogte van 6,5 meter. De geplande bebouwing zakt op diverse plaatsen als het ware door het maaiveld heen. Daaronder komen parkeerplaatsen en via de parkeerlaag kunnen, eveneens onder het gebogen maaiveld, de winkels worden betreden.”

Almere werkt in dit kader verder nog aan het aanpassen van de infrastructuur zoals het verdiept aanleggen van wegen en de busbaan.

Bij het bestaande winkelcentrum wordt gebouwd aan een ‘cultuurplein’ dat onder andere bestaat uit een stadstheater (ontworpen door de Japanse architect Sejima) en een museum. Ook geeft het plein toegang tot een uitgaansgebied met een bowlingcentrum, een megabioscoop, een discotheek, een muziekzaal, een hotel en een zogenaamd family entertainment centre. Verdubbeling van het aantal horecavestigingen is ook onderdeel van de plannen, evenals de bouw van zo’n duizend woningen.

Het zakencentrum aan de noordkant bestaat bij gereedkoming uit zo’n 190.000 vierkante meter kantoorruimte. Het centrum telt onder meer diverse kantoortorens die een hoogte van meer dan honderd meter krijgen.

Reageer op dit artikel