nieuws

Het botte rentemes

bouwbreed Premium

Wat was het leven vroeger toch simpel. Als het economisch wat minder ging, werd het rentewapen uit de kast getrokken om de investeringen een impuls te geven.

Wat zien we nu. In Japan is de rente praktisch nul. De economie komt maar niet omhoog. In de VS is nu al tien keer de rente verlaagd en ligt die nu met 2 procent op het niveau ten tijde van John F. Kennedy. De Europese Centrale Bank is van zijn geloof gevallen door eveneens de rente weer te verlagen.

De Amsterdamse beurs leek daar even op te reageren en sloot donderdag zelfs even boven de 500, tot ieders verbazing. Vrijdag zakte de AEX er evenwel weer onder.

Kortom, het rentewapen is inderdaad bot geworden, waarmee de zoveelste economische theorie herschreven moet worden. Het is dus een goede tijd om nu educatieve uitgevers te kopen.

De Ondernemingskamer heeft woensdag de fusie tussen HAM en Ballast Nedam Baggeren uit de koelkast gehaald. De beleggers lijken nog niet overtuigd van de toekomstwaarde van de joint venture. Noch HBG, noch Ballast Nedam profiteerden ondanks de outperformancerating van een enkele analist.

Nog een nieuwtje. Een Arabische prins kondigt aan dat de olieproducerende landen overwegen de productie te verlagen. Fugro gaat hard achteruit en staat in een week tijd op meer dan 5 euro verlies.

En dat is dan curieus. Lagere olieproductie betekent hogere olieprijzen en dat houdt weer in dat het voor oliemaatschappijen lucratiever wordt te investeren in exploratie. En daar profiteert Fugro dan weer van. Nog een economische wet de prullenbak in dus.

Voor de rest was het redelijk rustig op de beurs met de bouwfondsen. Boskalis lijkt telkens de weg omhoog weer gevonden te hebben. Maar het heeft de laatste weken veel weg van de processie van Echternach: twee stappen vooruit, één achteruit.

Bij de andere fondsen was het in hoofdlijnen dubbeltjes eraf.

Reageer op dit artikel