nieuws

‘Hartstikke jammer dat de bouw zo in diskrediet wordt gebracht’

bouwbreed

Ook HBG juicht een justitieel onderzoektoe. “De onderste steen moet boven komen. Hoe eerder hier klaarheid over komt hoe beter dat is voor de branche.”

HBG ontkent dat er prijsafspraken met collega bouwers worden gemaakt. “Naar mijn weten kloppen de aantijgingen niet”, aldus zegsman A. Pronk. Hij noemt de beschuldigingen “ernstig”, maar vindt het moeilijk inhoudelijk te reageren, “omdat we de stukken niet hebben”. Pogingen om de vermeende schaduwboekhouding via gerechtelijke stappen in handen te krijgen, zal HBG niet ondernemen. “Ik heb begrepen dat dat niet nodig is ,omdat de stukken overlegd zullen worden aan het OM.”

Pronk vindt niet dat de uitzending van Zembla schadelijk is geweest voor de reputatie van HBG. “Onze naam kwam nog redelijk weinig in beeld. Maar als het nodig is stappen te ondernemen, dan denk ik dat het goed is dat we dat als bouwbedrijven gezamenlijk doen. Want als één ding duidelijk is geworden, is dat de aantijgingen niet tegen HBG waren gericht, maar tegen de bouwsector als geheel.”

Bestuursvoorzitter H. Hazewinkel van Koninklijke Volker Wessels Stevin zegt zich volstrekt niet te herkennen in het losgebarsten tumult over vermeende bouwfraudes. “Hartstikke jammer dat de bouw op deze wijze in diskrediet wordt gebracht. Recent hebben we nog enkele grote projecten besproken. Moeten we nu wel meedoen of niet? Wat zijn de risico’s? Geen seconde is gesproken over de zaken waarvan alle bouwers nu worden beschuldigd.”

Wet is wet

Hazewinkel stelt zich op het standpunt dat voor zijn bedrijf geldt: wet is wet. OokWet is wet al protesteerde het bedrijfsleven destijds tegen de afschaffing van de rekenvergoeding. “Uit de berichtgeving krijg ik de indruk dat het oude systeem van de rekenvergoeding is doorgezet. Binnen ons bedrijf hebben we aan het onderwerp herhaalde malen aandacht besteed, onder andere naar aanleiding van publicaties in Cobouw over de Noord-Zuidlijn. Mijn indruk is stellig dat bij ons bedrijf niets aan de hand is.”

De suggestie van miljardenfraude leidt bij Hazewinkel tot ongeloof. “De marges in onze branche liggen zo tussen 3 en 4 procent. Waar is al dat geld dan terecht gekomen? In ieder geval niet bij ons.”

Ook Koop Holding is door Bos in een kwaad daglicht gezet. Voor het bedrijf was dat reden direct na de vertoning zijn voormalige directeur te dagvaarden. Door te dreigen met een kort geding wilde het bedrijf bereiken dat de schaduwboekhouding in bezit van justitie komt, zodat er een onderzoek kan plaatsvinden. “Wij zijn van mening dat justitie de juiste instantie is om de gegevens te beoordelen”, zei H. Koop zaterdag tijdens een inderhaast belegde persconferentie. Gisteren werd de rechtszaak ingetrokken. A. de Zeeuw, woordvoerder van Koop Holding: “Wij hebben begrepen dat de gegevens zijn overhandigd, dus ons doel is bereikt.”

Justitie wil niet reageren op de uitlatingen van Koop.

Reageer op dit artikel