nieuws

Gigantische palmboom van bagger in Dubai

bouwbreed

Van Oord ACZ gaat voor de kust in Dubai baggeren voor een palmboomproject dat na oplevering vanaf de maan zichtbaar is.

De rijke oliestaat wil zijn hoofdstad opfleuren met een spectaculair kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom, omgeven door 12 kilometer lang beschermend rif. De landaanwinningswerken die Van Oord ACZ zal verrichten, leveren de baggeraar uit Gorinchem een omzet op van 140 miljoen dollar.

Van Oord ACZ zet bij het project zijn middenklasse sleephopperzuigers en snijkopzuigers in voor het baggeren en transporteren van 66 miljoen kuub zand. Van die hoeveelheid is 54 miljoen kuub bestemd voor de aanleg van de gigantische palmboom. Nogmaals 11 miljoen kuub zand dient voor de landaanwinning aan de binnenzijde van de golfbreker.

Stam

De stam van de palmboom wordt vier kilometer lang. De diameter van de zeventien palmbladeren hebben eveneens een totale lengte van vier kilometer. De kustlijn van het eiland wordt met 60 kilometer verlengd.

Op het ambitieuze palmeiland van Dubai zullen luxueuze hotels, winkelcentra en villa’s verrijzen. Bovendien krijgt het pronkjuweel een onderwaterpark en sierlijke aanlegsteigers.

Het projectmanagement is in handen van de ontwikkelingsmaatschappij Palm Island Developers. De landaanwinningswerken, die worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met HAM Baggeren, zullen op korte termijn beginnen. De oplevering van de landaanwinningswerken is gepland in het vierde kwartaal van 2003.

Van Oord ACZ bouwt een eiland in de vorm van een palmboom.

Reageer op dit artikel