nieuws

Essent stopt bouw waterkrachtcentrale

bouwbreed Premium

Energiebedrijf Essent stopt voorlopig met de bouw van de waterkrachtcentrale bij Borgharen, omdat de vrijstelling van ecotax op waterstroom binnenkort verdwijnt. De nieuwe installatie zou per jaar 30 megawattuur elektriciteit produceren, genoeg om tienduizend huishoudens van stroom te voorzien.

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft medio september besloten de stimulering van waterkracht per 1 januari 2002 te stoppen, omdat het belastingvoordeel ook in handen valt van grote buitenlandse waterkrachtcentrales die allang rendabel zijn. Dat is juist niet de bedoeling. De vrijstelling van ecotax moet zorgen dat er extra groene stroom wordt opgewekt.

“We gaan er alleen mee door als de minister alsnog met een flinke financiële tegemoetkoming over de brug komt”, aldus directeur P. van Son van Essent Duurzaam in het huisorgaan.

Het bedrijf heeft al flink geïnvesteerd in de voorbereiding. De kosten van de bouw zouden daar nog bovenop komen.

Energiebedrijf Nuon heeft al eerder gemeld een tiental Europese waterprojecten stil te leggen om dezelfde reden.

Reageer op dit artikel