nieuws

Brink parel aan kroon Centrotec

bouwbreed

Brink Luchtverwarming uit Staphorst wordt onderdeel van de in de zogeheten nieuwe markt in Frankfurt aan de beurs genoteerde onderneming Centrotec. De overname past in de strategie van het Duitse bedrijf te Marsberg om de vleugels uit te slaan in het snel groeiende segment van de ventilatie- en energiebesparing in de woningbouw.

Met de verkoop zet de Staphorster ondernemersfamilie Brink opnieuw een bedrijfsonderdeel op eigen benen. Binnen Centrotec behoudt Brink Luchtverwarming, goed voor 25 miljoen euro omzet, onder directie van R. Slemmer een zelfstandige positie.

“Zo’n 35 jaar heb ik in het bedrijf rondgelopen. Ik ben de laatste van de familie”, zegt scheidend topman J. Brink. “Het gevoel is een beetje dubbel. Aan de ene kant ben ik blij dat het bedrijf nieuwe kansen krijgt. Anderzijds is de verkoop behoorlijk emotioneel.”

De ruim tweehonderd medewerkers van Brink Luchtverwarming komen met de overname niet geheel in een onbekende omgeving. Tot de snel groeiende firma Centrotec behoort ook Ubbink Nederland uit Doesburg, een bedrijf waar de Staphorstenaren al jarenlang nauw mee samenwerken.

Centrotec heeft vooral hoge verwachtingen van Brinks installaties om warmte terug te winnen. Met als kernstuk een warmtewisselaar van kunststof zuigen deze machines gebruikte lucht uit de gebouwen waarmee vervolgens koude verse lucht wordt verwarmd.

“Brink geeft technologisch de toon aan met een terugwinpercentage van 95 procent van de energie. Na de woningisolatie en de hoog-calorische verbranding, bereikt geen enkele energiebezuinigingsmaatregel een dergelijk gunstige verhouding van de C02-besparing tot de inspanning”, meldt Centrotec.

Het bedrijf verwacht met het pronkstuk uit Staphorst een sprongsgewijze groei te bereiken, omdat steeds meer landen hun energienormen aanscherpen. “Nederland geeft – net als bij hoog-calorische verbranding – het voorbeeld. Een kwart van de nieuwe gezinswoningen wordt met de installatie uitgerust. Duitsland is nog niet zo ver, maar je ziet de groei in aantocht.”

Opvolger

Algemeen-directeur R. Slemmer van Brink Luchtverwarming komt in het bestuur van Centrotec. J. Brink komt in de raad van commissarissen. Brink: “Mijn twee oudere broers hebben zich al teruggetrokken uit het bedrijf. Onze trekhakenproductie en het computerbedrijf zijn eerder van de hand gedaan. Ieder van ons had vijf of zes kinderen. Wie moet dan de opvolger worden? Als de kinderen iets op willen zetten kunnen we ze ook wel op een andere manier helpen.”

Centrotec verwacht volgend jaar een omzet te realiseren van minstens 100 miljoen euro.

Reageer op dit artikel