nieuws

Bouwer spint cocon om boortoren

bouwbreed Premium

Vlak achter de duinen in ‘s-Gravenzande gaat een jongensdroom in vervulling van constructiebouwer J. Krielaart. Onder leiding van de projectleider van HBG Civiel Staalbouw worden 184 geluidvretende panelen in de 47,5 meter stalen toren gehangen.

In een tempo van acht stuks per uur hijst de kraan van Mammoet onverstoorbaar de anderhalve ton zware elementen omhoog. Slechts zes dagen heeft HBG de tijd om als een rups het geluidwerende cocon te spinnen rond de put waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij naar gas gaat boren. De overlast moet ter wille van de bewoners in ‘s-Gravenzande zoveel mogelijk worden beperkt.

In de winter van 1996 op 1997 voerde de NAM vanaf een parkeerplaats in de duinen een proefboring uit naar de op 3 en 6 kilometer uit de kust gelegen gasvelden ‘s-Gravenzande en Noorderdam. Alleen al het ‘s-Gravenzanderveld heeft met zijn voorraad van 5 miljard kuub voldoende energie om alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam vijf jaar van aardgas te voorzien. Voldoende reden voor de NAM om de op 3,5 kilometer diepte gelegen velden in exploitatie te nemen.

“Straks staat hier 380 ton staal”, glundert Krielaart. “De NAM stelde voor onze cocon, met hulp van Tebodin, de functionele eisen op. Het maakte niet uit of de oplossing rond of vierkant zou worden. Alle facetten van de staalbouw zijn in dit project verenigd. Van het ontwerp en de logistiek tot het feitelijke transport en de bouw. Het lastigste was nog om de panelen goed sluitend te maken. Dat is millimeterwerk, waarvoor we testen hebben uitgevoerd in een akoestisch laboratorium”.

Om voor de lastige boorlocatie te beste oplossing te vinden, nodigde de NAM de staalbouwers Grootint (Zwijndrecht), Mercon (Gorinchem) en HBG uit voor een ontwerpwedstrijd. “Hoge eisen hebben we gesteld aan de korte bouwtijd, geringe overlast en de veiligheid. Er mogen op de boorplaats niet allerlei losse onderdelen rondslingeren”, aldus A. Vogelaar van de NAM. Voorwaarde was ook het geluidsniveau met minstens 25 decibel te dempen.

HBG Staalbouw won met een modulaire, klassiek ogende constructie bestaande uit vakwerkkolommen en dwarsliggers. De elektriciteitskabels liggen veilig in de kolommen en kunnen gemakkelijk verlengd worden. Boutentol en mobiele kraan zijn de enige instrumenten die nodig zijn om de toren van ‘s-Gravenzande te bouwen. Voor constructie en bouw ontvangt HBG 3,6 miljoen euro.

Als de NAM in maart klaar is met het boren, pakt HBG in afwachting van nieuwe opdrachten de cocon weer in. Het transport van constructiedelen past in 56 containers. In de bedoeling ligt de cocon tot 2011 minstens jaarlijks in te zetten op een boorlocatie.

Het blijft straks tijdens het boren rustig in de buurt

Reageer op dit artikel