nieuws

Boskalis stopt project Sri Lanka

bouwbreed Premium

Boskalis heeft noodgedwongen een baggerklus op Sri Lanka moeten stilleggen vanwege hevige protesten van lokale vissers tegen het project.

Vorige week werden drie actievoerders door de politie doodgeschoten tijdens een demonstratie.

Het Papendrechtse baggerconcern is op Sri Lanka betrokken bij de aanleg van een 32 kilometer lange weg door de Negombo-lagune, even boven de hoofdstad Colombo. Voor de weg is 4,7 miljoen kubieke meter zeezand nodig, dat door Boskalis uit de lagune wordt gehaald.

Vissen in het kustmeer is door de baggeractiviteiten grotendeels onmogelijk geworden. Voor de ruim tweehonderd vissersmannen werd weliswaar een compensatieregeling getroffen, maar de uitvoering ervan verloopt uiterst moeizaam. De vissers vinden dat ze te weinig uitbetaald krijgen. Om hun bezwaren kracht bij te zetten, gingen de vissers vorige week de straat op. De protestactie liep dusdanig uit de hand dat de politie het vuur opende. Daarbij vielen onder de actievoerders drie doden en tientallen gewonden. Op last van de overheid van Sri Lanka heeft Boskalis het project moeten stilleggen. Financieel directeur R. Berends noemt het incident “heel vervelend”. Volgens hem waren de protesten niet tegen het baggerbedrijf gericht. “Wij hebben een goede verstandhouding met de vissers daar. Onze mensen hebben ook niet in onveilige situaties verkeerd.” Met de baggerwerkzaamheden moest nog een begin worden gemaakt. “Ik heb begrepen dat de vissers inmiddels zijn betaald en dat de rust terug is gekeerd. We mogen weer met het werk beginnen.”

Milieudefensie heeft het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, dat het project subsidieert, gevraagd een onderzoek in te stellen. In de tussentijd zou het project moeten worden stopgezet. De milieuorganisatie is tegen de aanleg van de weg, omdat die door kostbaar wetland loopt.

De bemoeienis van Milieudefensie snapt Berends van Boskalis niet goed. “Zowel lokaal als in Nederland is de uitgevoerde milieu-effectrapportage beoordeeld en goedgekeurd.”

Reageer op dit artikel