nieuws

‘Zonnepanelen voorzien in emotionele behoefte’

bouwbreed Premium

Het is economisch niet aantrekkelijk om gebouwen te voorzien van photovoltaïsche (pv) zonnecellen. Toch is er wel toekomst voor pv-stroom. Mensen handelen namelijk niet rationeel. Hun keuze wordt vooral bepaald door de emotionele behoefte aan comfort, status en ‘uitstraling’. Fraaie glaspanelen met pv-zonnecellen kunnen uitstekend in die behoefte voorzien.

Dat was de rode draad op het symposium ‘Duurzame energie en glas’, gehouden door de Scheuten Glasgroep uit Venlo in de Cruise Terminal in Rotterdam.

F. van den Heuvel van Energy Products, onderdeel van de Scheuten Glasgroep, zette de toon. “Building Integrated Photo Voltaics (BIPV) is op dit moment economisch nog niet haalbaar. Toch zijn er kansen voor pv-panelen op platte daken, in gevels en in overkappingen. De technische en economische aspecten zijn geen knelpunten. Belangrijker zijn de mogelijkheden om te voldoen aan de behoefte van de gebruikers aan comfort, status en aansluiting bij de normen. Mensen maken geen rationale keuzen. Zij kopen bijvoorbeeld ook batterijen met een ongelofelijk hoge prijs per kilowatt-uur”, aldus Van den Heuvel.

Hij wees erop dat zonnecellen in heel veel vormen en kleuren beschikbaar zijn. In combinatie met verschillende glassoorten, al of niet in kleur bedrukt of voorzien van een folie, levert dat talloze mogelijkheden op. Door enkele cellen te laten vervallen of de onderlinge afstand te vergroten ontstaan allerlei patronen, waar architecten dankbaar gebruik van kunnen maken.

A. Brogtrop van het projectbureau Duurzame Energie uit Rotterdam deed ook een duit in het zakje. “De weg naar duurzame energie is geen rationeel proces. Hij bestaat voor een belangrijk deel uit emotionele stappen. Nederlanders denken bij het woord ‘duurzaam’ bijvoorbeeld eerst aan ‘duur’, hoewel de kosten niet hoger hoeven te zijn.”

Marmer

Van den Heuvel had al laten zien, dat een gevelbekleding van marmer ongeveer 1200 gulden per vierkante meter kost en een bekleding met pv-glaspanelen ongeveer 1000 gulden. Trek daar de subsidie af en een pv-gevel kan concurreren met andere materialen. Een bekleding van staalplaat blijft echter goedkoper.

Brogtrop verwacht dat ‘ecologie’ een drijvende kracht wordt op basis waarvan mensen hun keuzen gaan maken. Hij verwees naar een reclame voor een auto, met windmolens op de achtergrond. “Dat past bij zuinig, toekomst, met visie”, zei Brogtrop. Hij haalde bovendien een uitspraak van een bestuurder van Dow Chemical aan. “Als een bedrijf geen rekening houdt met de behoefte van toekomstige generaties, bestaat het in de toekomst niet meer.”

Op pagina 7: Photovoltaïsche toekomst gunstig.

Reageer op dit artikel