nieuws

Vriendjespolitiek bij toewijzing nieuwbouwhuizen

bouwbreed Premium

Makelaars, gemeenten, ontwikkelaars en bouwers trekken relaties en vrienden geregeld voor bij de toewijzing van nieuwbouwhuizen. In de afgelopen vier maanden kwamen daarover 194 klachten binnen bij het speciale meldpunt van de Vereniging Eigen Huis.

De brancheorganisatie wil met een convenant snel een einde maken aan deze vorm van vriendjespolitiek.

Directeur Pernot van Eigen Huis denkt dat het onderzoek ‘Wie dicht bij het vuur zit, warmt zich het best’ pas het topje van de ijsberg laat zien. Zij schat dat het om tienduizenden gedupeerden gaat. “Het rapport maakt duidelijk dat er onbehagen leeft onder huizenkopers. Het gevoel dat ze worden belazerd omdat niet duidelijk is hoe het spel van de huizenverdeling wordt gespeeld. Het gaat erom dat mensen geen gelijke kansen krijgen.”

Als voorbeeld haalt ze een project in Breda aan. In buurtschap Effen werden dit jaar zeven kavels uitgegeven waar zevenhonderd belangstellenden voor waren. Slechts vier percelen bleven over om te verdelen onder de geïnteresseerden, omdat drie werden toegespeeld aan ambtenaren.

Een ander voorbeeld is de verdeling van 51 sociale koopwoningen in de wijk Parkwijk te Almere. Degene die nummer 1 lootte kon al niet meer kiezen voor de leukste hoekwoning omdat die was gereserveerd voor een medewerker van corporatie Goede Stede.

Het is maar een greep uit de vele meldingen die de afgelopen maanden zijn binnengelopen bij Eigen Huis. Ambtenaren, familieleden en relaties zijn degenen die het meest profiteren van de voorkeursbehandeling. Ook gemeenteraadsleden krijgen soms openlijk voorrang zoals in Schipluiden, Edam en Neerijnen. De meeste klachten komen binnen over ambtenaren en makelaars. Ook projectontwikkelaars, bouwers en corporaties hebben een flinke vinger in de pap bij de woningverdeling.

Makelaars blijken ook regelmatig aan een subtiele vorm van koppelverkoop te doen. Belangstellenden dienen bij de inschrijving voor een huis meteen aan te geven of ze van plan zijn hun oude huis via dezelfde makelaar te verkopen en interesse hebben voor een nieuwe hypotheek.

Convenant

In de praktijk blijken makelaars voorrang te geven aan eigenaren van koopwoningen. Eigen Huis heeft daarover klachten binnen gekregen uit onder meer Apeldoorn, Wijk bij Duurstede, Maastricht en Waddinxveen. De branchevereniging heeft geen enkele aanwijzingen dat daadwerkelijk met geld wordt geschoven.

Eigen Huis wil een eind maken aan de vriendjespolitiek door een convenant met gemeenten, makelaars en ontwikkelaars af te sluiten. Daarin moet komen dat huizen via duidelijke en openbare verdeelsleutels op de markt komen en dat geen sprake mag zijn van bevoordeling. Staatssecretaris Remkes (VROM), die gisteren het rapport in ontvangst nam, zegde toe aan te dringen op een convenant bij de betreffende brancheorganisaties. Als dat onverhoopt niet mocht lukken wil hij overwegen voorwaarden over de verdeling op te nemen in het nieuwe grondbeleid.

Reageer op dit artikel