nieuws

Voor consumenten is elektriciteitsmarkt niet helemaal vrij

bouwbreed Premium

Alleen als het om groene stroom gaat, mogen ze kiezen van welke aanbieder ze die afnemen. En dat biedt perspectieven voor de portemonnee. Energiewereld uit Woerden rekent het even voor op zijn website.

Jazeker. In tegenstelling tot wat je zou denken – een schoner milieu kóst toch geld? – kan overschakelen op groene elektriciteit geld opleveren. De fiscus heeft gewone stroom extra belast met de eco-tax, waarvan groene stroom is vrijgesteld. Daarnaast mogen energiebedrijven zelf hun prijzen vaststellen voor de verschillende producten, zodat daarin soms niet alle onkosten zijn verwerkt. Dat prijsbeleid heeft inmiddels geleid tot een tarievenjungle, die sterk doet denken aan de ook al zo vrije telefoonmarkt. Vul maar eens een postcode in, en het jaarverbruik van een willekeurig gezin. Als dat bijvoorbeeld in Rotterdam woont, was het tot voor kort gedwongen klant van Eneco. Bij een verbruik van 4500 kWh stroom liep de elektriciteitsrekening op tot 1927 gulden. Overschakelen op groene stroom van Eneco zou nog eens 27 gulden méér kosten. Maar op de groene stroom van Nuon draait de wasmachine net zo goed, terwijl het 85 gulden goedkoper uitpakt. Bij Remu in Utrecht levert switchen zelfs een besparing van 120 gulden op.

Energiewereld geeft nog een paar suggesties voor een alternatieve aanbieder, waarnaar direct kan worden doorgeklikt. Nuon is dus voordelig, zou een inwoner van Amsterdam nu denken, een schrale troost voor de legendarisch slechte dienstverlening van de stroomboer. Maar ook met groene stroom stelt Nuon teleur: die kost 61 gulden méér dan ouderwetse, vuile stroom. Volgens Energiewereld, dat zich ten doel heeft gesteld de stroommarkt inzichtelijk te maken voor consumenten, doen energiebedrijven niet erg hun best om hieraan bij te dragen. Essent maakt zijn eigen klanten wijs, dat groene stroom niet voordeliger is, en Remu zegt dat Ecostroom een cent per kWh duurder is. Zonder te wijzen op goedkopere alternatieven bij de concurrent. Energiewereld lijkt daarom een nuttige site.

www.energiewereld.nl

Reageer op dit artikel