nieuws

Vijf zalen in nieuwe bioscoopcomplex

bouwbreed Premium

In opdracht van Kluft Vastgoed uit Heemskerk wordt in Beverwijk gebouwd aan Cineworld, een bioscoopcomplex dat na voltooiing vijf filmzalen zal huisvesten maar dat nu reeds constructief berekend is op twee zalen extra. Hoewel de constructie overeind blijft door betonnen staanders en liggers, spreekt architect Frans Kooijman liever van een “hybride constructie” vanwege de vele combinaties die zijn toegepast.

De ambities van Kluft Vastgoed om het bioscoopconcern Pathé naar de kroon te steken, zijn terug te vinden in het ontwerp van het filmcomplex dat momenteel in het stadscentrum van Beverwijk opdoemt. Een bioscoopcomplex waar uitsluitend films worden getoond, schiet tekort vindt de opdrachtgever. Een ‘filmpje pakken’ is uitgaan. En uitgaan in een bioscoop is niet alleen zien maar zeker ook gezien worden. Uitnodigend, open en overzichtelijk moest het nieuwe complex daarom worden.

Architect Frans Kooijman van het Utrechtse architectenbureau Van Overhagen, Pickkers en Luger heeft aan die uitgangspunten vorm gegeven met een gebouw dat bestaat uit twee rechthoekige bouwmassa’s die haaks op elkaar staan. De buitenhoek die deze twee bouwdelen vormen is voor een groot deel opgetrokken uit glas. “Van buitenaf heeft het publiek zicht op het theatercafé op de beganegrond en de foyers op de hoger gelegen verdiepingen”, vertelt Kooijman. “De openheid in de hoek waar verschillende functie van het gebouw samenkomen, maakt alles overzichtelijk en logisch voor de bezoeker.”

Samen met architect Mirko Post van hetzelfde bureau bedacht Kooyman een bioscoopcomplex dat in één vleugel een grote filmzaal met daarbovenop – als dozen op het dak – twee kleine filmzalen huisvest. In de andere vleugel zijn twee kleine filmzalen ondergebracht. Mocht het bioscoopbedrijf zo’n succes worden als de eigenaar hoopt, dan komen er in de toekomst nog twee zalen bij. Dat worden twee stalen vakwerkdozen met gemetselde muren, die naast de twee reeds aanwezige zalen komen te liggen. De constructie van het gebouw is er al op berekend.

Spoorlijn

Een stalen portaalconstructie zou logisch zijn geweest. Een bioscoop stelt echter hoge eisen ten aanzien van de geluidwerendheid van zowel de buitengeluiden als het geluid dat in de verschillende zalen wordt geproduceerd. Omdat in de nabijheid van het complex een drukke spoorlijn ligt, waren in dat geval dermate sterke akoestische voorzieningen nodig, dat de bouwkosten aanzienlijk zouden oplopen. Bovendien is voor een goede geluidsisolatie vooral veel massa nodig. Daarom is voor een geheel betonnen skelet gekozen. In nauwe samenwerking met constructiebureau Pieters Bouwtechniek uit Utrecht en Beton en Prefabbouw IJmond ontstond een constructief geheel waarbij deels beton in het werk is gestort, deels gebruik is gemaakt van kanaalplaten en deels beton op staal is toegepast.

De wanden van het complex zijn overal 25 centimeter dik. Kooijman: “Er is veel wapeningsstaal gebruikt dat op sommige plaatsen een diameter heeft van 32 millimeter. Beton- en Prefabbouw IJmond heeft een heel mooie prestatie geleverd door een bekistingsysteem in te zetten dat geheel op dit project is afgestemd. De consequentie daarvan is dat dit bedrijf de bouwvolgorde en het bouwtempo logisch kon volgen.”

Schildvloeren

De verdiepingshoogte ligt op vier meter. Er zijn dus telkens vier meter hoge bekistingen toegepast. Op de plaatsen waar de wanden aansluiten op de schuine betonnen vloeren van de bioscoopzalen bevinden zich 60 centimeter dikke betonnen balken. Die balken zijn nodig om de enorme krachten van de vloeren op te vangen. De vlakke vloeren van deze zalen zijn in het werk gestort, de hellende vloeren, die het zogenoemde amphid gedeelte vormen, bestaan uit kanaalplaten.

Voor de foyer is gebruik gemaakt van prefab schilvloeren.Voor deze vloeren is een tafelconstructie bedacht. Voor de uitvoering van de beganegrond vloer was aanvankelijk ook aan kanaalplaten gedacht. Later is van dit plan afgestapt en gekozen voor een in grondslag gestorte vloer. Hiermee werd niet alleen de belastingen van de schuine vloer beter opgevangen maar ook bespaard op beton. De gestorte vloer is bovendien veel beter bestand tegen het noodzakelijke stempelen tijdens de bouw.

De twee dozen op het dak met daarin de kleine filmzalen wegen door het gebruik van beton en wapeningsstaal elke een kleine vijftig ton. De hele buitenschil van het gebouw bestaat, met uitzondering van de glazen pui op de hoek, eveneens uit beton. Deze wand zorgt feitelijk voor de stabiliteit van de twee betonnen dozen op het dak. Zes stalen, met beton gevulde kolommen dragen elke doos. Vier van deze kolommen zijn op de glazen hoek van het complex waar tevens de entree gesitueerd is, schuin geplaatst.

Kanaalplaten

Het dak van het complex is gemaakt met kanaalplaatvloeren. De grote filmzaal heeft een vrije overspanning van 19 meter. Kanaalplaten van die lengte zijn niet verkrijgbaar. Om de overspanning te realiseren zijn 19 m lange voorgespannen liggers van 1 bij 1 meter gemaakt waarop vervolgens de kanaalplaten in de dwarsrichting konden worden aangebracht. Deze liggers zijn zo kolossaal uitgevoerd vanwege de eisen ten aanzien van de stortbelasting wanneer de bioscoop in de toekomst mogelijk met twee zalen wordt uitgebreid. Daarmee is de bouw van twee extra zalen, dus twee extra dozen op het dak, constructief al voorbereid.

Project Cineworld

Bouwkosten

8,5 miljoen (excl. installaties)

Opdrachtgever

Kluft Vastgoed, Heemskerk

Architect

Van Overhagen, Pickkers en Luger, Utrecht

Hoofdaannemer

Bam – Nelis, Haarlem

Constructie

Pieters Bouwtechniek, Utrecht

Aannemer betonwerk

Beton- en Prefabbouw IJmond

Bouwbegeleiding

CRT-Beverwijk

‘Bekistingsysteem afgestemd op dit project’

Bioscoopcomplex aan het Stationsplein in Beverwijk in aanbouw.

Omdat de bioscoop vlakbij een drukke spoorlijn ligt, is veel aandacht besteed aan een afdoende geluidwerendheid.

Voor een goede geluidsisolatie is vooral veel massa nodig. Daarom is voor een geheel betonnen skelet gekozen.

Reageer op dit artikel