nieuws

Vervolg

bouwbreed Premium

De kabels waaraan de Koersk van de bodem van de Barentszzee werd gelicht, bestaan uit 54 strengen met elk een diameter van 18 millimeter. Ze werden stuk voor stuk in de klimvijzels geregen en ook gescheiden op de haspels gerold. Elke haspel kende dus 54 sporen. Een dikke kabel was aan boord van bergingsponton de Giant-4 niet te hanteren geweest en had ook nooit op zulke kleine haspels gespoeld kunnen worden.

Bij het hijsen werden de bundels in slagen van dertig centimeter door de klimvijzels opgetrokken. In totaal kon daarmee een snelheid van tien meter per uur worden bereikt. Door een speciale lier konden de kabels met pluggen wel in ongeveer een uur tijd naar beneden worden gelaten, ruim voordat de twee duikers onderin dus klaar waren met het plaatsen van de voorgaande plug.

Om de hefunits bevinden zich vier cilinders. Dat zijn de ‘schokbrekers’, die golven van plus en min anderhalve meter compenseerden tijdens de hijsoperatie. De cilinders waren gevuld met stikstof, omdat de zuurstof in lucht te brandbaar was. De stugheid van de golfcompensatoren is instelbaar.

Reageer op dit artikel