nieuws

Terca sluit fabriek door zwakke woningmarkt

bouwbreed Premium

Baksteenonderneming Terca maakt vandaag de sluiting bekend van één van haar fabrieken in Nederland. Gistermiddag heeft de directie de ondernemingsraad om advies gevraagd. Vandaag wordt het personeel geïnformeerd.

De sluiting van de vestiging past in het saneringsprogramma waarmee het Oostenrijkse moederconcern Wienerberger de broekriem aanhaalt.

Baksteengigant Wienerberger trekt voor de dit jaar nog uit te voeren herstructureringen 90 miljoen euro uit. De ingrepen kosten 593 medewerkers hun baan. Met de inkrimpingen reageert het concern op de internationaal zwakker wordende economie.

Wienerberger sluit in Duitsland vijf fabrieken om de overcapaciteit het hoofd te bieden. In de Verenigde Staten gaan drie bedrijven dicht. Nederland, Polen, Tsjechië, Zwitserland en Oostenrijk dragen elk een steentje bij met de sluiting van één vestiging. Na de saneringsronde telt het personeelsbestand van Wienerberger nog 11.000 namen van medewerkers die actief zijn in ruim 200 fabrieken in 28 landen.

“Welk bedrijf in Nederland dicht gaat, is een zaak van de Nederlanders”, aldus woordvoerder T. Melzer van Wienerberger in Wenen. “Bij de sluitingen gaat het voornamelijk om kleine, oudere productie-eenheden.”

Aanslagen

Wienerberger is al sinds 1869 aan de beurs genoteerd en hoort sinds mensenheugenis tot de internationale top. Het ruim honderdjarige dochterbedrijf Terca, met het hoofdkantoor in Zaltbommel, beschikt over 33 fabrieken, verdeeld over 24 vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

“Wat Nederland betreft is de sluiting uitsluitend een gevolg van de inzakkende woningmarkt”, aldus directeur B. Koekoek. “Effecten veroorzaakt door de aanslagen in Amerika zijn in ons land op geen enkele wijze merkbaar. De overcapaciteit in onze sector is nadrukkelijk voelbaar. Ook voor onze collega’s. Mijn ruwe inschatting is dat de overcapaciteit tussen de 20 en 25 procent bedraagt. Het aantal te bouwen woningen zal nog geen 60.000 zijn.”

Wienerberger noemt 2001 in meerdere opzichten een overgangsjaar. “Sinds het vierde kwartaal vorig jaar is de economische omgeving in het algemeen en die van de bouwindustrie in het bijzonder zichtbaar verslechterd. De terreuraanslagen in de VS hebben de onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkelingen bovendien verhoogd en wereldwijd het vertrouwen van de consumenten beïnvloed.” Wienerberger rekent over de hele linie op uitstel van investeringsbeslissingen, zoals bijvoorbeeld ten aanzien van het bouwen van nieuwe woningen.

Het grootste deel van de eenmalige herstructureringskosten ter hoogte van 90 miljoen euro wordt uitgegeven in Duitsland. De saneringen zullen de resultaten over 2001 aanzienlijk belasten.

Reageer op dit artikel