nieuws

Omvangrijke renovatie 1200 woningen in tuindorp Pathmos

bouwbreed Premium

Circa 1200 woningen in het Enschedese tuindorp Pathmos ondergaan een renovatie. Gevels worden gereinigd en de knipvoeg komt terug in het metselwerk.

De woningen worden opnieuw geïsoleerd met een voorzetwand en dubbelglas. Bovendien worden de houten kozijnen vervangen. Op wens van de bewoners kan een grotere badkamer en keuken worden geplaatst. Behalve de renovatie worden circa 200 woningen gesloopt in het noordelijk deel van Pathmos. Daarvoor komen even zo vele woningen en appartementen terug.

De zogeheten Drentse buurt gaat vrijwel geheel tegen de vlakte. De buurt past niet in de stedenbouwkundige structuur van de rest van Pathmos, waarvan het laatste deel in 1924 werd opgeleverd. De woningen en de omgeving hebben niet de uitstraling van een tuindorp. De huizen zijn minder gedecoreerd en in de omgeving staat weinig groen. Dat gaat met de nieuwbouw veranderen. Behalve bakstenen rijtjeswoningen zullen ook circa 90 gestapelde woningen verrijzen. De aanbesteding van dit project zal eind 2002 zijn beslag krijgen, waarna begin 2003 de bouw kan beginnen.

Geluidsoverlast

Eind dit jaar zal bekend worden welke aannemer met de renovatie aan de slag kan. De bewoners hebben een belangrijke stem in de operatie. Velen klaagden al lang over geluidsoverlast en de krappe ruimte. In de woning kunnen ze veranderingen laten aanbrengen, zoals een grotere badkamer of keuken. Ook een dakkapel behoort tot de mogelijkheden. Dit wordt wel doorberekend in de huur. Zelfs een samenvoeging van drie naar twee woningen of van twee naar een woning is mogelijk, al is een en ander afhankelijk van het budget. Voor de renovatie aan elke woning is 85.000 gulden gereserveerd. De totale investering, inclusief de nieuwbouw, vergt 200 miljoen gulden.

Architect van de renovatie is KAW uit Groningen en Kuiper Compagnon uit Rotterdam heeft de nieuwbouw getekend. Aansluitend op de renovatie en de nieuwbouw zal de woonomgeving van Pathmos worden aangepakt.

Reageer op dit artikel