nieuws

Isolatieplaat vult leemte in de markt

bouwbreed

De Hoop Terneuzen introduceert Neopor, een zilvergrijze isolatieplaat van geëxpandeerde polystyreen (eps) met toegevoegd grafiet. Daarmee is het mogelijk een spouwmuur te bouwen van kalkzandsteen en baksteen met een Rc-waarde van 3 m2/KW. Een plaatdikte van 8,5 centimeter is voldoende. Neopor vult daarmee een leemte in de markt.

Ing. J.L. de Jager, commercieel- technisch medewerker bij De Hoop Terneuzen, ziet geen enkele belemmering voor een verovering van de markt. Volgens hem is er geen alternatief voor het verhogen van de warmteweerstand van een gangbare spouwmuur.

“Bij de standaarddetails hoort een spouw van twaalf centimeter. Daar wijkt een architect liever niet van af. Maar het complete ontwerp moet wel aan de vereiste energieprestatiecoëfficient voldoen”, aldus De Jager. In de formule voor het berekenen van de energieprestatiecoëfficient (epc) staan meerdere variabelen. Hun waarde is afhankelijk van onder andere de keuze voor bepaalde materialen en installaties.

“Het is makkelijker om de vereiste epc te bereiken met 8,5 centimeter Neopor dan met bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp”, stelt De Jager. “Volgens het bouwbesluit moet een spouwmuur een Rc-waarde hebben van tenminste 2,5 m2/KW. Dat is niet voldoende voor de vereiste epc. Met Neopor isolatieplaten is een Rc-waarde van 3 m2/KW haalbaar bij een dikte van 8,5 centimeter. Dat is wel voldoende. Neopor vult dus een leemte in de markt.”

De grondstof voor het zilvergrijze eps wordt geproduceerd door BASF in Duitsland. De fabrikant injecteert grafiet in de korrels, die daarom zwart zijn in plaats van wit. Na het stomen en expanderen zorgt het fijnverdeelde grafiet voor de kenmerkende zilvergrijze kleur.

Op pagina 7:

Grafiet in eps ‘werkt als spiegeltjes’.

Neopor heeft bij een bepaald soortelijk gewicht een lagere warmtegeleidingscoëfficient dan gewoon geëxpandeerd polystyreen (eps). De isolatieprestatie van Neopor is dus een stuk beter.

Reageer op dit artikel