nieuws

IFD-kantoor bijna klaar voor transport

bouwbreed

Sommige onderdelen zijn volgens de architect misschien nog wat te ambachtelijk in elkaar gezet, maar hij staat er toch maar: de Bolder. Na amper een half jaar bouwen. Volgende week brengen de transportspecialisten van Mammoet hun IFD-gebouwde hoofdkantoor naar zijn plek.

Hans Kuiper van KOW-architecten volgt het nieuws over de berging van de Koersk op de voet. De publiciteit rondom de oplevering van zijn nieuwste project zal sterk afhangen van hoe Mammoet dat helse karwei in de Barentszzee volbrengt. Gaat dat goed, dan is het transport van hun nieuwe hoofdkantoor over water naar zijn bestemming in de Rotterdamse haven als een soort ereronde na het behalen van een kampioenschap. Met de Bolder als een reusachtige bokaal. In dat geval zal het opmerkelijke transport van een kant-en-klaar gebouw compleet met installaties, waarschijnlijk heel wat journaalbulletins in de wereld halen.

Maar ook zonder zo’n triomftocht heeft het intrigerende voorbeeld van industrieel flexibel en demontabel bouwen, oftewel IFD, al consequenties. Want een nieuw plan dat het bureau van Kuiper, het Haagse KOW-architecten heeft ingediend voor de bebouwing van de Lloydpier in de Maasstad, gaat alweer een stap verder.

Daar wordt bovenop een traditioneel gebouwd complex, een geprefabriceerde staalconstructie geplaatst, waar kopers hun woonmodule naar eigen ontwerp in plaatsen. Een soort gestapeld wild wonen maar dan ook nog eens industrieel gebouwd. Bouwen na de Bolder is nooit meer het zelfde. In ieder geval niet voor de architecten van KOW.

Beton

Het heeft er overigens nog om gespannen of de Bolder inderdaad op de offshorewerf van Heerema Grootint in Zwijndrecht gebouwd zou worden. Lang leek het er op dat het gebouw, zoals eigenlijk alle andere gebouwen, op locatie uit beton zou worden opgetrokken. Want dat was uiteindelijk waarschijnlijk goedkoper geweest aldus architect Kuiper. Bouwen in staal is wel voordelig, maar het feit dat de constructie vervolgens brandwerend bekleed moet worden, doet dat weer grotendeels teniet.

Vervolg op pagina 3:

De Bolder straks buur van Beneluxtunnel.

Reageer op dit artikel