nieuws

HBG rondt boren door grindlaag met succes af

bouwbreed Premium

Het bedrijf HBG Civiel Leidingen is erin geslaagd een waterleiding van 800 meter in een keer vanuit mantelbuizen onder de Maas door te trekken.

Dat is volgens deskundigen in de civiele sector een nooit eerder vertoonde prestatie, want tot nog toe werd horizontaal boren door een grindpakket van 25 meter niet voor mogelijk gehouden. Eergisteren werd deze klus desondanks geklaard onder de Maas tussen Heel en Linne, vlakbij Roermond.

Opdrachtgever is Waterleidingmaatschappij Limburg (WML). Die wil drinkwater uit de Maas gaan halen en niet langer aan het grondwater onttrekken. Om de inwoners van Noord- en Midden-Limburg van dit Maasdrinkwater te voorzien moest een nieuwe ringleiding worden aangelegd, die onder andere de Maas kruist. WML onderzocht eerst een andere techniek om de Maaskruising tot stand te brengen. Maar die techniek bleek onuitvoerbaar door de aanwezigheid van verontreinigd slib.

Het hele project kost ruim 10 miljoen gulden. Het project is net op tijd af: in het winterseizoen heeft de Maas meer ruimte in de uiterwaarden nodig. Als het water eerder te hoog was gestegen, had het terrein voortijdig moeten worden ontruimd en het project mogelijk voor maanden stilgelegen.

Reageer op dit artikel