nieuws

Goedkeuring om gebied rond rijksweg 28 te bebouwen

bouwbreed

De Zwolse gemeenteraad heeft een structuurvisie goedgekeurd, waarin het gebied rond de A28 aan de zuidwestelijke rand van Zwolle word ingevuld.

De visie van Bureau Alle Hosper voor landschapsarchitectuur en stedenbouw uit Haarlem voorziet voor het gebied vooral in de bouw van kantoren, detailhandel en vrijetijdsvoorzieningen, in totaal voor minimaal 500.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak.

Een van de vier deelgebieden van de A28-zone is ruimtelijk en stedenbouwkundig al uitgewerkt. Het gaat om 230.000 vierkante meter kantoren en 90.000 vierkante meter aan detailhandel en vrijetijdsvoorzieningen. Het betreffende gebied is een langwerpige kavel tussen de snelweg en een gemeentelijke weg. Dat deel krijgt aan de snelwegzijde een strook met kantoorgebouwen, waarvan maximaal een kantoor een hoogte mag krijgen van honderd meter.

De andere gebouwen mogen veertig tot zeventig meter hoog worden. Deze hoge kantoren kunnen vanaf de snelweg goed worden gezien, en zouden bij voorkeur – omringd door beplanting – op een soort plintgebouw moeten komen. De kantorenstrook moet volgens de schetsen in de structuurvisie door een groene buffer worden gescheiden van lagere winkelcentra voor grootschalige detailhandel (bijvoorbeeld meubels) aan de zijde van de gemeentelijke weg.

Op dit moment liggen in het gebied rond de snelweg, die midden door de stad snijdt, bedrijven, kantoren, woningen, detailhandel, scholen en braakliggende terreinen. Dat moet veranderen in een samenhangende entree voor de stad Zwolle.

Reageer op dit artikel