nieuws

Gelaagde Stad Floriade moet tegen stootje kunnen

bouwbreed Premium

Ruim een half jaar voordat de Floriade de deuren voor het grote publiek opent, wordt er nog volop getimmerd. De afgelopen maanden kwam de ‘gelaagde stad’ van de grond, een tentoonstellingsruimte voorzien van een houtskeletbouwhuis, skybox en maar liefst zeven daktuinen. De licht geconstrueerde stad moet een (wind)stootje kunnen hebben.

De gelaagde stad bestaat uit drie bouwlagen. “Of eigenlijk vier. Het is maar hoe je het bekijkt.” J. van den Broek van den Broek, projectleider van Dura Bouw Amsterdam, duidt daarmee op de daktuinen die vanaf 6 april 2002 op de bovenste laag te bewonderen zullen zijn. De zeven diepe eyecatchers met een gezamenlijk oppervlak van 1500 vierkante meter hebben allemaal verschillende afmetingen en variëren in grootte van dertig tot 250 vierkante meter.

“In plaats van het water buiten te houden, moeten we het water nu in die ‘plantenbakken’ zien te bewaren.” Daarvoor worden de houten bakken eerst geïmpregneerd met een natuurvriendelijk waterafdichtend dakdekkingsproduct en vervolgens afgewerkt met een toplaag. “Constructief gezien brengt dit wel een aantal lastige zaken met zich mee. Het loopniveau van de tuinen ligt bijvoorbeeld vijftig centimeter hoger dan de ruimtes die niet als daktuin zijn ingericht. Bij die aansluitingen mag het zeker niet lekken.”

Timmerwerk

De ‘gelaagde stad’ die in opdracht van Woningbedrijf Amsterdam wordt gerealiseerd, maakt onderdeel uit van De Groene stad dat het thema wonen, werken en recreëren in 2010 heeft. Het complex doet dienst als tentoonstellingsruimte. Qua uiterlijk laat het zich het best omschrijven als een oerwoud van steigers en hout.

Het gebouw, een ontwerp van DP6 Architektuurstudio te Delft, is niet gefundeerd. De steigers die als staanders fungeren, zijn op stelcon-platen geplaatst waaronder een 60 centimeter dik stabiliserend zandpakket is aangebracht. Het steigerwerk maakt onderdeel uit van de constructie, waardoor het gebouw een open structuur heeft.

Op het steigerwerk rusten stalen binten waarop houten balken met underlayment liggen waarna voornoemde constructie zich herhaalt. Volgens Van den Broek zijn er “kilometers baddingen” verwerkt. “Hier zit heel veel timmerwerk in. De balken liggen 20 centimeter hart op hart.” Binnenkort wordt begonnen met het dichten van de gevels op de twee bovenste verdiepingen. Naast golfplaten en hout zal een enkele wand met pv-cellen worden bekleed.

Waterdicht

Het streven is om deze maand het gebouw wind- en waterdicht te maken, zodat ook de hoveniers kunnen beginnen met het inrichten van de aangrenzende tuinen omdat anders het plantseizoen over is.

Omdat ‘de stad’ in open veld staat, moet het ook tegen een windstootje kunnen. “Het gebouw is licht geconstrueerd. Om het bij harde wind overeind te houden heeft constructeur ABT spankabels voorgeschreven, die meerdere verdiepingen beslaan. Van den Broek verwacht dat dit nog een vrij intensief werkje zal worden. “Op de onderste verdieping levert dat geen problemen op, maar daarboven zullen de ongeveer 13 millimeter dikke kabels door de houten vloeren en gevels heen moeten.”

De gelaagde stad die na de Floriade weer wordt afgebroken is met een bouwkundige som van 1,6 miljoen gulden voor Dura Bouw Amsterdam een relatief klein project, maar concludeert Van den Broek, “zeker niet minder bewerkelijk en aantrekkelijk”.

Reageer op dit artikel