nieuws

Elbe schoon genoeg voor werelderfgoed

bouwbreed

Rivier de Elbe is schoon genoeg om het stroomdal toe te voegen aan de Werelderfgoederenlijst van de Unesco. Dat is het standpunt van de Duitse milieuminister J. Trittin. Deskundigen verwachten elk moment in Tsjechië de terugkeer te kunnen melden van de zalm in de wateren van Boheems Zwitserland.

Op het congres van de oeverstaten in Praag heerste deze week optimisme over de vooruitgang in het stroomgebied van de Elbe. Sinds 1990 zijn langs de rivieren en beken die in de Elbe uitmonden 239 grotere gemeentelijke zuiveringsinstallaties gebouwd. Alle plaatsen met meer dan 20.000 inwoners beschikken nu over moderne zuiveringen. Ruim driekwart van de bewoners is aangesloten op installaties waarin het water wordt gereinigd van fosfaten en nitraatverbindingen.

Dankzij de bouwinspanningen verbeterde de visstand aanzienlijk. Binnen tien jaar na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn steeg het aantal gesignaleerde vissoorten met 26 tot 94.

Het tweedaagse congres van de internationale commissie ter bescherming van de Elbe in Praag is vooral gewijd aan het op maat snijden van nationale wetgeving binnen de nieuwe Europese waterrichtlijn. Noodzakelijk is te komen tot een grensoverschrijdende aanpak van niet alleen Tsjechië en Duitsland, naties die al structureel overleg voeren, maar ook Polen en Oostenrijk.

Trittin vindt dat de Elbe – naast Chinese muur en Egyptische pyramides – op de werelderfgoederenlijst van de Unesco kan, omdat bij de herstelwerkzaamheden verhoudingsgewijs weinig bouwwerken zoals stuwen zijn aangelegd.

Reageer op dit artikel