nieuws

Een jaar later overstroomt groot deel Engeland opnieuw

bouwbreed Premium

Precies een jaar na de grootste overstromingen sinds mensenheugenis staan grote delen van Zuid- en Oost-Engeland opnieuw onder water.

Door hevige regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden en enkele honderden huizen, bedrijven en landerijen onder water komen te staan. De ergste schade doet zich voor in Essex en Cambridgeshire, provincies aan de oostkust ten noorden van Londen.

In veel van de vorig jaar overstroomde plaatsen is de schade nog steeds niet helemaal hersteld. Aannemers hebben maanden werk gehad, vooral in huizen en bedrijven die wekenlang onder water stonden. Daarnaast zijn op veel plaatsen ook de wegen ondermijnd, wat de gemeenten tientallen miljoenen heeft gekost.

Nadat het afgelopen weekend zwaar begon te regenen en er op maandagnacht meer regen viel dan normaal in de hele maand oktober, zijn de overstromingen nu weer terug. Dat komt ook doordat de grondwaterstand door de overlast van vorig jaar nog steeds veel hoger is dan normaal, waardoor de laatste plensbuien niet in de grond worden opgenomen. Eerder deze week had de Environment Agency 39 waarschuwingen afgegeven. De schade loopt al weer in de miljoenen.

Zware buien

De afgelopen dagen is het water iets gezakt maar voor de komende dagen worden opnieuw zware buien verwacht. Meteorologen houden er steeds meer rekening mee dat het niet meer om incidenten gaat, maar ook Engeland te maken heeft met de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Het Environment Agency, het milieuagentschap dat verantwoordelijk is voor de rivieren en andere stromen, klaagt voortdurend dat het te weinig geld heeft om waterkeringen te bouwen. Het nationale budget voor vloedkeringen staat op ruim een miljard gulden, maar volgens het agentschap moet daar minimaal 25 procent bij komen. De regering heeft na de ramp van vorig jaar eenmalig 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Reageer op dit artikel