nieuws

Corporatie bouwt voor verstandelijk gehandicapten

bouwbreed Premium

Woningcorporatie De Woonplaats en de ’s Heeren Loo Zorggroep bouwen de komende vijf jaar aangepaste woningen voor vijfhonderd verstandelijk gehandicapten. De partijen hebben een werkgroep in het leven geroepen die de projecten gaat initiëren.

“Wij brengen onze expertise in over bouwen en wonen, de zorggroep heeft alle kennis en ervaring op het gebied van zorg-op- maat”, zegt corporatiedirecteur F. Catau.

De Woonplaats bezit 12.500 woningen in de Achterhoek, Enschede en Leusden. De ’s Heeren Loo Zorggroep is in Nederland met 7000 cliënten en 8000 medewerkers de grootste organisatie voor mensen met een verstandelijke handicap. Jaarlijks willen de corporatie en de zorggroep tenminste tien kleinschalige projecten realiseren. “Het ligt voor de hand dat we die in ons eigen werkgebied initiëren, maar we willen ook initiatieven elders ondersteunen. De speciale werkgroep is wat dat betreft autonoom.”

Corporatie en zorggroep gaan verder een zogeheten ‘gereedschapskist’ ontwikkelen. Het gaat om een aantal woonconcepten die aansluiten bij de wensen van mensen met een verstandelijke handicap. De projecten worden bij voorkeur ontwikkeld in gewone woonbuurten.

Verder zal De Woonplaats onderzoek doen naar de mogelijkheden om betaalbare huizen te realiseren voor verstandelijk gehandicapten met een persoonsgebonden budget, een doelgroep die nu door de hoge huurprijzen moeilijk aan een woning komt.

Betrokkenheid

Bij het ontwikkelen van woonconcepten richten de initiatiefnemers zich op een breed terrein. Catau: “Natuurlijk denk je al snel aan aangepaste eengezinswoningen waar een aantal verstandelijk gehandicapten kan wonen, maar je kunt ook denken aan andere woonvormen in combinatie met zorg-op-maat.”

Volgens de directeur wil De Woonplaats met de overeenkomst vooral haar maatschappelijke betrokkenheid benadrukken. Financieel voordeel is er niet direct te halen. Tevens past de samenwerking met de ’s Heeren Loo Zorggroep in de beleidsstrategie om een gedeelte van het woningbestand te verkopen en de opbrengst te investeren in stedelijke herstructurerings- en zorgprojecten.

Reageer op dit artikel