nieuws

CO

bouwbreed Premium

De nettohuuropbrengsten stegen met 133 procent van 103 miljoen naar 239 miljoen euro. Tegelijk daalde de beheerkosten met bijna 35 procent naar acht miljoen euro. De bezettingsgraad bereikte met 94 procent een hoog peil.

RNA belegt in regionale winkelcentra in de Verenigde Staten. De omvang van de beleggingsportefeuille bedraagt momenteel zeven miljard euro. Daarmee zijn de Rotterdammers één van de grotere onroerendgoedbeleggers in de VS.

Bestuursvoorzitter Egan wijt de goede resultaten voor een groot deel aan de overname van Urban Shopping Centers eind vorig jaar. Bovendien heeft de overgang naar een intern beheer zijn vruchten af geworpen, aldus de topman. “De beheerkosten zijn aanzienlijk gedaald, met 34,9 procent.”

Voor RNA is dat een belangrijk punt. Momenteel wordt de belegger belaagd door het Australische vastgoedbedrijf Westfield, dat met een belang van 24 procent in RNA de macht bij de Rotterdammers wil overnemen. Daarmee wil Westfield bereiken dat RNA het management uitbesteed aan de Australiërs. Het bestuur van RNA is daar fel op tegen omdat dat zou leiden tot hogere beheerkosten.

Door 14,7 miljoen aandelen uit te geven aan een bevriende stichting, neutraliseerde RNA de macht van Westfield in het vastgoedfonds. Westfield stapte daarop naar de Ondernemingskamer. Dinsdag gelastte de Ondernemingskamer een enqu-te-onderzoek naar het beleid van RNA. Ook de plannen die Westfield met RNA heeft, worden in dat onderzoek meegenomen.

Egan liet gisteren weten dat de bedrijfsvoering ondanks de vastgoedstrijd gewoon door moet gaan. “Wij gaan door met het succesvol uitvoeren van ons strategisch plan.” De aanslagen in de VS en de verder dalende economie baren Egan vooralsnog niet al te veel zorgen. “Hoewel de economische omgeving steeds voorzichtiger wordt, blijven wij overtuigd van de kracht van onze winkelportefeuille. De komende weken en maanden zal blijken dat die tegen het krimpende bestedingspatroon bestand is.”

Reageer op dit artikel