nieuws

Cersaie buit maximaal het minimalisme uit

bouwbreed Premium

De 19e aflevering van de Cersaie, de grootste tegelbeurs ter wereld, stond officieel in het teken van globalisering. Hoe navrant dat thema door de huidige oorlog zou uitpakken, had niemand voorzien. De Italianen, die momenteel 40 procent van de wereldmarkt in handen hebben qua tegelproductie, hadden dit jaar tijdens de beurs in Bologna begin oktober extra aandacht ingeruimd voor Amerikaanse bezoekers.

In de Verenigde Staten ligt immers het nieuwe exportmekka, aldus Sergio Sassi, de kersverse voorzitter van de overkoepelende tegelassociatie Assopiastrelle. Uiteraard was er tijdens de Cersaie geen enkele klant uit Amerika overgekomen. De zichtbaar verhoogde beveiliging bracht wat dat betreft geen soelaas.

De beurs, die eveneens het nieuws op sanitair, kranen en badmeubels etaleerde, bleek zeer gematigd waar het om vooruitgang gaat. De meeste fabrikanten in alle sectoren borduren voort op bekende patronen en bouwen bestaande series uit tot in de perfectie. Soberheid en moderne strakheid staan centraal. Met het oog op een mogelijke stagnerende markt, geldt dit als een gezonde keuze.

Natuursteen

Op tegelgebied betekent zoiets een vermindering van warm huiselijke cotto-imitaties en retrospectieven van oude pleinen of kerkportalen. Centraal staat vooral het ultiem imiteren van natuursteen in gres porcellanato.

Waar in voorgaande jaren gestoeid werd met glazuren om het relatief nieuwe product dezelfde gratie mee te geven als monocottura, worden nu de grenzen van het materiaal verkend in authentieke zin. Gres porecellanato is sterker en vorstbestendig, wat het een meerwaarde geeft ten opzichte van vele voorgaande kleimengsels en bakprocédés. Het polijsten en glazuren doet af aan die kwaliteit omwille van een esthetisch effect. De grote fabrikanten hebben dat ingezien en keren terug naar de basis: puur gres, liefst in aardetinten dan wel zwart of wit. De esthetische waarde komt van in de kleimassa getrokken ‘aders’ of vleugen van een contrasterende tint.

Het reliëf van bij voorbeeld hardsteen of leisteen wordt tot in de finesses nagebootst, om de concurrentie met het echte product te kunnen winnen. In aansluiting daarop krijgt projectbouw het volle pond, met steeds geraffineerdere presentaties voor architecten.

De tegels lenen zich niet alleen voor binnen en buiten, voor wanden en vloeren, maar nodigen ook uit tot het spelen met formaten. Er worden minder series uitgebracht, met nauwelijks gewaagde patronen, maar wel steevast in een gamma van afmetingen die kunnen oplopen van 2 x 2 centimeter tot 1,2 x 1,2 meter.

De sierelementen en de kleur zijn in dat kader tot een minimum teruggebracht. Gebroken wit en antraciet zetten de toon, passend bij een moderne setting van roestvrij staal en aluminium.

Dwars daar doorheen doemen voor de wand pasteltinten op, zoals de mode ze voorschrijft: afgeleiden van oker, groen, blauw, lila en rood. Bij een enkele designer wordt daarbij voorzichtig een linnenstructuur uitgeprobeerd of een verwijzing naar grof stucwerk. Het toonaangevende bedrijf Rex betrekt zelfs de kledingmode zeer direct bij nieuwe series: hier mag een witte tegel blikvanger worden middels een ceintuur in slangenleer-keramiek inclusief een gesp.

Het vormt een uitzondering in de algemene tendens die vooral rust voorschrijft als het om keramische aankleding gaat. De sanitairbranche doet daarin mee. Alle meubilair dat als nieuw wordt gepresenteerd, haakt in op de jaren zeventig. Rechthoekige kastjes, in glanzend of mat wit dan wel grijstinten.

Zelfs de accessoires bestaan overwegend uit strakke dozen waarin een beker, zeepje of tandenborstel prijkt. De wastafels sluiten aan bij dit retrospectief met langwerpige bladen waarin de bakken steeds kleiner worden, rond of rechthoekig. In dat laatste geval komt als optie een soort duobak, waar twee mensen tegelijkertijd gebruik van kunnen maken.

navolging van Philippe Starck staan de meeste wasbakken op een tafel. Maar half ingebouwd of helemaal verzonken geldt eveneens als ultramodern.

Beton

Wit blijft de hoofdtoon zetten, uit het oogpunt van minimalisme dat tegelijkertijd de handel doorzichtiger maakt. Kleur kost immers veel meer moeite qua inkoop en bevoorrading. Binnen de maagdelijkheid op sanitairgebied geldt het experimenteren met eigen composieten en zelfs beton als een groot vaandel. Hoe dergelijke wasbakken uiteindelijk functioneren qua onderhoud blijft in veel gevallen een open vraag.

Beknopt

Sanitair en vooral de toiletten wordt in veel gevallen zo beknopt mogelijk gehouden, om meer ruimte over te laten in de badkamer voor andere luxe-beleving, zoals de whirlpool of stoomcabine. Jacuzzi komt als eerste met een televisie naast het bubbelbad.

Een snufje dat indruist tegen de algemene tendens om de woonomgeving bijna Oosters afgepeld tot essentie te brengen dat het individu er zelf elke invulling aan mag geven. De boodschap van deze Cersaie blijkt pijnlijk duidelijk, ook in de catalogi en de fotogenieke standaankledingen: naarmate de mens zich agressiever uit, moet de woonomgeving dwingen tot een vredig thuiskomen.

‘Hoe onderhoud je een betonnen wastafel’

Reageer op dit artikel