nieuws

Bouwstoffenfabrikant Knauf sluit verbond met AOC

bouwbreed Premium

De Duitse bouwstoffenfabrikant Knauf neemt voor 50 procent deel in het Zwitserse concern Alcopor Owens Corning (AOC). De transactie wordt grotendeels bekostigd door het inbrengen van kapitaal. De Europese mededingscommissie moet nog toestemming geven voor de strategische alliantie.

Familiebedrijf Knauf beschikt over ruim honderd productiebedrijven in meer dan dertig landen. Vorig jaar boekte de onderneming met 16.000 medewerkers een omzet van drie miljard euro. Naast gipsproducten vervaardigt Knauf op vier plaatsen in de Verenigde Staten isolatiestoffen uit glasvezel en polystyrol. Ook wordt perlite geproduceerd als grondstof voor onder andere de fabricage van cementgebonden platen en droge bepleistering. Uit Zweden en Rusland komt karton van Knauf.

AOC is een dochtermaatschappij van de Zwitserse groep Alcopor. Het bedrijf bundelt vooral de voormalige Europese activiteiten van Owens Corning. Het Amerikaanse bedrijf is in grote problemen geraakt door een steeds zwaardere last van hoge schadeclaims ten gevolge van asbestleveranties. Owens Corning verkeert in surséance van betaling. De uitvinder van de glasvezel concentreert zich op zijn kernactiviteiten en heeft daarom alle Europese bedrijvigheid afgestoten.

Reageer op dit artikel