nieuws

Russen willen tunnel onder Beringstraat naar VS

bouwbreed

Moskou wil een tunnel onder de Beringstraat naar Alaska. Na een jaar lucratieve export van olie en gas jeuken de vingers om de grenzen te openen voor verdere winning van delfstoffen.

Dat heeft The Times gisteren gemeld. Rusland is er al eeuwen bezeten van eigen routes over land naar de Nieuwe Wereld te openen. Tsaar Peter de Grote zond in 1725 kapitein Vitus Bering uit om te kijken wat er in het uiterste oosten van het continent lag.

Volgens Viktor Razbegin, de man die op het ogenblik verantwoordelijk is voor verbetering van de infrastructuur van het land, kan een internationale studie naar de haalbaarheid van een tunnel elk ogenblik aan de Wereldbank en de Russische en de Amerikaanse regering worden voorgelegd. Dit compleet met een ontwerpakkoord hoe verder te gaan met het project.

Er ligt slechts 23 mijl zee tussen het Russische en Amerikaanse vasteland en tussen de verste buitenposten van beide, in de archipel van de Diomede-eilanden, slechts drie. Maar volgens de studie dient een tunnel zeker 60 mijl lang te worden. Aan beide zijden moeten ook nog duizenden kilometers worden overbrugd om de dichtsbijzijnde aansluitingen op het spoorwegnet te bereiken.

Dit jaar moet al de bouw beginnen van een tunnel van Rusland naar het Japanse Hokkaido via het schiereiland Sachalin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels