nieuws

Zeepachtig materiaal weerstaat vuur

bouwbreed

Een groep onderzoekers van de technische universiteit van het Amerikaanse Virginia Tech en de Amerikaanse luchtmacht, doen onderzoek naar een nieuw materiaal dat hitte en vuur weerstaat.

Het gaat om een dunne film uit hybride organische/anorganische moleculen. Het organische deel van het molecuul wordt weggebrand waarna een anorganisch polymeer van een kleine twee nanometer dik overblijft. Het zeepachtige materiaal draagt de naam polyhedrale oligomerische silsequioxanen ofwel POSS-derivaten en is bedoeld voor motoren.

De luchtmacht wil er de uitlaat van raketten mee bekleden. De film wordt verlijmd en spaart zo gewicht en dus brandstof zodat de raketten meer nuttige lading in de ruimte kunnen brengen. Het materiaal laat zich ook buiten lucht- en ruimtevaart toepassen.

Reageer op dit artikel