nieuws

Weersverwachting zet bergers Koersk onder druk

bouwbreed Premium

Meteorologen van het Russische weerbureau voorspellen de komst van een flinke depressie, die het bergen van de Koersk flink kan bemoeilijken. De bergers staan daardoor onder grote druk.

Het takelen van de onderzeeër begint waarschijnlijk zondag, maar ook voor die dag is al golfslag voorspeld. Komen de golven hoger dan drie meter, dan is maandag mogelijk de laatste kans.

Vandaag wordt hijsponton Giant 4 op zijn plek gelegd. Dat gebeurt met acht ankers. Inmiddels zijn in de 26 gaten in de romp van de Koersk trechters bevestigd die het plaatsen van de hijspluggen moet vergemakkelijken. De ruimte onder de gaten is met een hydraulische pers schoongemaakt, zodat de pluggen zich straks goed kunnen ontvouwen.

Aan de trechters worden ringen bevestigd met elk vier kabels die naar de ponton lopen. Die kabels begeleiden straks de pluggen. Voor dit deel van de operatie is volgens woordvoerder L. van Seumeren van de combinatie Mammoet/Smit nog zo’n twee dagen nodig. Bovendien kan dat gebeuren bij wat hogere golfslag, omdat de hijskabels nog niet zijn gespannen.

Voor het laatste deel van de operatie moet de Barentszzee echter betrekkelijk kalm zijn. De klimvijzels kunnen de onfortuinlijke onderzeeboot met een snelheid van zo’n tien meter per uur naar boven takelen en hebben in totaal dus zo’n tien tot twaalf uur nodig.

Reageer op dit artikel