nieuws

Voorwand versnelt installatie sanitair

bouwbreed

Stevig en met weinig benodigdheden in korte tijd te maken. Zo kenmerkt K. Zwiers van TC Nederland uit Smilde het voorwandsysteem TECEprofiel2000. Anders dan bij concurrerende systemen geeft het raamwerk in plaats van de beplating de constructie stevigheid. Op die manier kan de installateur een constructie voorfabriceren en naar de locatie brengen. TC Nederland valt onder Thermconcept uit het Duitse Emsdetten.

Staalprofielen vormen de kern van het systeem. Zij zitten door middel van speciale hoekbeugels aan elkaar. Het profiel is een buis van 33 millimeter in het vierkant en 1 millimeter dik, waarvan de hoekpunten naar binnen zijn gebogen. Het is dit profiel dat de buis stevigheid geeft.

De naar binnen gedraaide hoeken voorkomen dat een langer profiel doorbuigt en biedt meer weerstand dan een massieve lengte staal. Uit de profielen stelt de installateur volledige badkamerwanden of losse modules samen. De al dan niet voorgemonteerde delen worden met haken direct op de muur of de al dan niet afgewerkte vloer bevestigd. Bijstellen hoeft niet meer.

Met het systeem zijn ook vrijstaande wanden te maken. In het draagwerk kan vervolgens een module worden gehangen voor de montage van sanitair en armaturen. Leidingwerk zit met beugels vast. Armaturen kunnen ook met met een montageplaat aan het raamwerk worden bevestigd. Stoppen met een gepunte kop sluiten de leidingen af. De punten markeren de doorvoeren als de installateur de afdekplaten tegen het raamwerk duwt. De opbouw vergt weinig producten; profielbuis, hoekverbinding, bevestigingshoek en een module voor een wc-pot en/of een wastafel.

Sneller

Het Duitse moederbedrijf van TC Nederland zag eerder in een praktijkproef de uitspraak bevestigd dat het systeem sneller werkt dan de traditionele methode. De proef voorzag in de installatie van een wc-pot en een wastafel op een voorwand en op een gemetselde muur volgens de Duitse voorschriften.

Daaruit volgden ‘traditionele’ kosten van ruim 2794 gulden en ‘systeem’kosten van zo’n 2193 gulden; een verschil van meer dan 25 procent. De respectievelijke bouwtijden verschillen ook aanmerkelijk. Een badkamer met een voorwand kan binnen een dag gereed zijn; met metselwerk zijn doorgaans meer dagen gemoeid.

Anders dan bij de ‘natte’ methode houdt de installateur met de ‘droge’ methode alle werkzaamheden in de hand. Zo kan hij als aannemer voor een badkamer optreden en zijn omzet vergroten. De installateur hoeft alleen een tegelzetter in te schakelen.

Programmatuur

TC verstrekt de installateur een computerprogramma met mini-CAD waarmee hij de installatie kan uittekenen en driedimensionaal kan bekijken.

De tekening is inclusief een overzicht van de materiaal- en loonkosten en de benodigde arbeidstijd af te drukken. De software rekent ook voor hoeveel van welk materiaal voor een bepaald project nodig is. De programmatuur bevat alle benodigdheden om een volledige installatie te maken, exclusief voorzieningen als armaturen en keramiek. Te denken valt aan (dwars)wandconstructies voor toilet- en badkamers.

Afwijkingen van standaardconstructies moet de installateur zelf intekenen. Van elke handeling wordt aangegeven hoeveel tijd en geld ermee is gemoeid. Zo krijgt de opdrachtgever een betrouwbare offerte. Die kan zich via het beeldscherm ook een indruk vormen van de verschillende uitvoeringen.

TC verzorgt cursussen in het Duitse Emsdetten of in de eigen werkplaats van de installateur.

Reageer op dit artikel