nieuws

Utrecht legt plan centrum voor aan inwoners

bouwbreed

‘Stemmen op een plaatje’, dat kunnen de Utrechters volgend jaar 25 mei doen. Zij mogen zich dan in een raadgevend referendum uitspreken over de inrichting van het stationsgebied.

Tot vorig jaar heette dat het Utrecht City Project (UCP), maar Leefbaar Utrecht maakte korte metten met dit grootschalige concept van meer dan 300.000 vierkante meter kantoor pal naast de oude stad.

In het stemhokje krijgen de kiezers (naast de lijsten voor de Kamerverkiezingen) de keus uit Plan 1 en Plan A, in de vorm van computerplaatjes.

Deze namen zijn gekozen om de gelijkwaardigheid van de plannen te benadrukken. Maar de verschillen zijn levensgroot. In ‘De Uitnodigende Stad’ ligt de nadruk op wonen en kleinschaligheid rondom het station, terwijl ‘De uitdagende stad’ lijkt op het oude UCP.

Beide plannen zijn volgens de gemeente financieel haalbaar, hoewel een en ander nog moet worden doorgerekend.

Nog voor het referendum plaatsvindt, neemt de gemeenteraad een aantal belangrijke en beeld- en ruimtebepalende beslissingen. De totale vernieuwing van het centraal station staat nu al buiten de discussie en mogelijk wil de raad het muziekcentrum Vredenburg uitbreiden. Voorts zijn er plannen voor een stadskantoor van 50.000 tot 100.000 vierkante meter in het plangebied. Inmiddels wordt al hard gewerkt aan het heropenen van singeldelen die in de jaren zeventig werden gedempt voor de bouw van het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Reageer op dit artikel