nieuws

‘Tevreden, maar het kost tijd’

bouwbreed

Binnen enkele maanden verkocht ABBBouw alle 21 woningen met een prijskaartje van zevenhonderdduizend gulden tot één miljoen gulden. De door Laura Weeber ontworpen huizen op vrije kavels vormen “een combinatie van modern en klassiek” vindt woordvoerder A. Michels.

Bij de standaardwoning is uitgegaan van drie segmenten die in lengterichting uitbreidbaar waren. Het was toch een overschakeling erkent Michels. “Gewoonlijk maak je een plan dat je geleidelijk aanpast. In dit geval kon de eerste paal pas de grond in nadat de kopers hun woningtype hadden geformuleerd.”

Volgens ontwikkelaar A. Gerdessen was het concept relatief eenvoudig. “Alle types konden zichtbaar worden gemaakt. Maar om andere mogelijkheden visueel te maken was lastiger. Naast individuele keuzes in de woning waren er ook opties in de ruwbouw mogelijk. We hebben daarom een bouwplaat laten maken die kopers konden vouwen zodat ze een beeld kregen van hun keuzes. De bouwplaat met een schaal van 1 : 200 werkte goed, maar was misschien toch een beetje te klein” constateert hij terugkijkend. “Die is voor verbetering vatbaar.”

Bouwaanvraag

De bouwaanvraag was een apart traject. “Voor tien standaardtypes hebben we vooraf een bouwaanvraag ingediend. De individuele wensen werden vervolgens in de definitieve bouwaanvraag meegenomen.”

Hoewel bij een ontwikkelende bouwer de communicatielijnen korter zijn, was dat toch een van de kinderziektes, volgens Michels. “De communicatie naar de koper toe is toch niet 100 procent geweest. Je moet heel snel beslissingen nemen, wat eveneens voor de kopers het geval is. Elke woning is toch anders. Er is veel meer tijd in de afwerking gaan zitten. Het project vergt veel tijd en energie.”

Michels kijkt tevreden terug op het experiment. “Wij hebben alles tijdig voor de expo opgeleverd. Maar als je het goed wilt uitzetten had je minimaal twee jaar nodig.”

Reageer op dit artikel