nieuws

Stalen raamwerk rond WTC voorkwam erger

bouwbreed Premium

De stalen kolommen die de twee torens van het WTC omringden, hebben voorkomen dat beide gebouwen twee weken geleden na de aanslag op 11 september omvielen en daardoor een veel grotere catastrofe hebben veroorzaakt.

Dat is de mening van Jon Magnusson van het ontwerpbureau Skilling Ward Magnusson Barkshire dat indertijd het WTC hielp ontwerpen.

“Elke zijwand van de torens bevatte 61 stalen kolommen. Die waren bedoeld om de constructie meer stijfheid te verlenen. Als je de opnamen van de collaps bekijkt, zie je dat de vloeren eerder naar beneden kwamen dan dat die stalen constructies het begaven. Daardoor zijn de gebouwen als het ware geïmplodeerd en niet omgevallen”, aldus Magnusson. Hij maakt deel uit van een team deskundigen dat nauwkeurig onderzoekt wat er precies is gebeurd. Teamgenoot professor Frank Moscatelli van het Swarthmore College in Pennsylvania wijst erop dat door de botsing van de vliegtuigen plus de daaropvolgende brand de steun van enkele vloeren (elke 2175 ton zwaar) het begaf. “Versterkt door de zwaartekracht begonnen de vloeren op elkaar te vallen waardoor zij een kettingreactie veroorzaakten met een kracht die uiteindelijk te vergelijken is met een explosie van 600 ton TNT. Dat is ongeveer eentwintigste van de kracht van de bom die op Hiroshima werd gegooid”, aldus Moscatelli. Door het in elkaar storten van de ‘harmonica’ van de torens werd de lucht eruit geperst, hetgeen de enorme stofwolken verklaart. “Dat effect werd nog versterkt doordat steeds meer van het beton eenvoudig werd verpulverd naarmate de ene vloer na de andere werd vermalen onder het gewicht van de neerstortende massa”, aldus Moscatelli.

Reageer op dit artikel