nieuws

Pentagon opvallend stabiel

bouwbreed

Het Pentagon in Washington dat op 11 september door een van de door terroristen gekaapte toestellen werd geraakt, lijkt die klap opvallend goed te hebben overleefd. Dat verbaast deskundigen des te meer, omdat het om een gebouw gaat dat in het begin van de veertiger jaren inderhaast werd opgetrokken om het ministerie van Defensie te huisvesten.

“Het rampvliegtuig heeft het gebouw laag geraakt. Daardoor waren er plaatsen – uiteraard buiten de plaats van de ramp zelf – waar steunpilaren volledig of bijna volledig waren verdwenen, maar waar daarboven liggende vloeren nog intact waren”, aldus Mark Tamaro, bouwdeskundige van het bureau James Madison Cutts & Thornton-Tomasetti-Cutts dat de eerste schade aan het gebouw heeft helpen opvangen.

“Waar het vliegtuig het gebouw raakte is de hele structuur uiteraard verdwenen. In het omringende gebied waren sommige steunpilaren weg, maar daarbuiten kwamen wij iets meer dan dertig pilaren tegen waar wij moesten stutten”, zo vertelt Tamaro. Dat gebeurde in de eerste en in de tweede vleugel van het Pentagon die door de klap werden getroffen. Het gebouw is in vijf vleugels verdeeld. De kolommen of steunpilaren staan diagonaal 6,5 meter van elkaar, bekeken vanuit het denkbeeldige midden van het gebouw.

Het stutten geschiedde met hout, zoals dat in mijnen nog vaak wordt gedaan om tunnels voor instorten te behoeden. Verdiepingen boven het stutwerk zijn overigens uit voorzorg ontruimd. Het voorlopige stutwerk is afgerond volgens Tamaro.

Het gebouw wacht nu op het begin van de definitieve renovatie. Dat kan nog wel even duren, omdat de FBI het hele terrein – dat nu eindelijk toegankelijk is – afzoekt naar mogelijke sporen die kunnen helpen bij het terreuronderzoek.

Reageer op dit artikel