nieuws

Overstromingsgevaar dreigt voor zeker twee miljoen Britse huizen

bouwbreed

De Britse regering moet minstens 875 miljoen gulden per jaar uittrekken om huizen, bedrijfspanden en andere gebouwen te beschermen tegen overstromingsgevaar.

Zeker twee miljoen huizen en meer dan 100.000 commerciële panden worden bedreigd door overstromingen van rivieren of de zee. Eerder dit jaar heeft de regering in Londen het budget voor de strijd tegen het water verdubbeld naar 400 miljoen per jaar.

De nieuwe cijfers komen van een commissie die is ingesteld na de grote overstromingen van vorig najaar. Door aanhoudende regenval kwamen toen grote delen van Engeland en Wales onder water te staan, waardoor voor tientallen miljoenen schade is aangericht. In sommige streken wordt nog steeds gewerkt aan het herstel van huizen en andere gebouwen. Volgens de commissie, die ook heeft gekeken naar klimaatveranderingen, wordt er veel te weinig gedaan om nieuwe waterrampen te voorkomen. Worden de investeringen niet op peil gebracht, dan kan de schade door wateroverlast oplopen tot meer dan 3,5 miljard gulden per jaar. “Als er niet snel meer geld komt, moeten we maar beslissen sommige minder bevolkte regio’s helemaal niet meer te beschermen tegen het water”, aldus de commissie. De wetgeving die massale woningbouw op uiterwaarden verbiedt is ook nog steeds niet van kracht. Hier ligt de bouwwereld dwars, omdat aannemers niet willen opdraaien voor de extra kosten om woningprojecten tegen overstromingen te beschermen.

De commissie wijst ook op de noodzaak om grote stukken van de Britse kustlijn beter te beschermen. Jaarlijks gaan hier op vele plaatsen grote stukken grond verloren door landverschuivingen langs. Vorig jaar kwamen in Wales enkele toeristen om toen hun auto’s bij zo’n landverschuiving in de zee werden gespoeld. Eerder moest een groot hotel in Scarborough aan de elementen worden prijsgegeven. Britse deskundigen komen regelmatig op bezoek in Nederland, onder meer bij de Universiteit van Delft, om de problemen rond de zeeweringen te bespreken.

Reageer op dit artikel