nieuws

Onteigeningsplan voor Noord-Zuidlijn van tafel

bouwbreed

De gemeente Amsterdam heeft om juridische redenen de onteigeningsprocedure voor de Noord-Zuidlijn gestaakt. Eerst moet duidelijkheid ontstaan over de vraag of de nieuwe metrolijn in zijn oorspronkelijke vorm wel doorgaat.

Het onteigeningsplan is nodig om in de wijk De Pijp een tunnel onder een aantal huizen te kunnen boren. Volgens het Projectbureau Noord-Zuidlijn heeft de gemeente niet anders gedaan dan gehoor gegeven aan aarzelingen bij de Raad van State. “Bij de behandeling van de bezwaren tegen het onteigeningsplan is ons duidelijk geworden dat geen positief besluit mag worden verwacht, als er nog geen honderd procent duidelijkheid is over het tracé. Zoals bekend laten we onderzoek doen naar mogelijke alternatieven. Dat onderzoek moet dus worden afgewacht”, aldus een woordvoerder. De onteigeningsprocedure kan later gewoon opnieuw beginnen.

Het Projectbureau Noord-Zuidlijn verwacht nog dit jaar duidelijkheid over de vraag of de ondergrondse stations binnen een redelijk budget kunnen worden gebouwd. Aannemers hebben tot 25 oktober de tijd om zich daarvoor in te schrijven. Voor het graven van de tunnel is de gemeente in gesprek met een internationale combinatie rond Dura Vermeer. Mocht de uiteindelijke uitkomst negatief zijn, dan komen de studies naar mogelijke alternatieven op tafel.

Reageer op dit artikel