nieuws

Nieuwbouw en subsidie voor kamerbewoners

bouwbreed

GroenLinks wil veel meer nieuwbouw van studentenkamers en kamerbewoners huursubsidie geven. Daardoor worden kamers voor studenten en jongeren beter betaalbaar. Nu geven zij vaak meer dan de helft van hun inkomen uit aan wonen.

Momenteel kan alleen iemand met een zelfstandige ruimte (eigen voordeur, sanitair en keuken) voor huursubsidie in aanmerking komen. GroenLinks vindt die ‘discriminatie’ van kamerbewoners achterhaald. Het Tweede Kamerlid Van Gent lanceerde gisteren een aantal voorstellen om de woningnood onder studenten te bestrijden.

Donderdag overlegt het parlement met staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting over het tekort aan studentenkamers. Vooral in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Haarlem is het tekort nijpend, blijkt uit onderzoek van het ministerie van VROM. Remkes denkt het tekort op te lossen met de uitvoering van duurdere nieuwbouwprogramma’s die een verhuisketen op gang brengen.

Nieuwbouw

GroenLinks vindt dat Remkes onvoldoende doet voor kamerbewoners. Nieuwbouw is de enige oplossing, vindt Van Gent. Rijke woningcorporaties moeten worden gedwongen onrendabele investeringen te doen.

Om de doorstroming van ex-studenten naar een zelfstandige woonruimte te vergemakkelijken zouden ze niet helemaal onder aan de wachtlijst moeten beginnen. Omdat ze geen zelfstandige woning achter laten, is dat nu wel het geval. GroenLinks wil die regel opheffen.

Bewoning van vakantiehuisjes in de buurt van studentensteden is volgens de partij eveneens een optie. Evenals de tijdelijke huisvesting (prefabwoningen) op het terrein van universiteit of hogeschool om het kamerprobleem aan te pakken.

Reageer op dit artikel