nieuws

Middelgrote bouwers in Duitsland blijven ontevreden en neerslachtig

bouwbreed

De middelgrote bouwers in Duitsland blijven pessimistisch. Vrijwel alle ondernemers kenmerken hun situatie als onbevredigend en voorzien de komende drie maanden ook geen verbeteringen. Dat blijkt uit een in augustus door brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe gehouden enqu-te.

De schrik zit vooral in de benen vanwege de bovengrondse bouw in het Oosten en de overheidsopdrachten in het Westen. In de oude deelstaten vinden de bedrijven die werkzaam zijn voor de industrie de situatie iets gunstiger worden. Hetzelfde geldt voor bouwers van wegen en tunnels. Ook in de nieuwe deelstaten zijn de wegenbouwers iets minder neerslachtig geworden.

Deutsche Baugewerbe constateert dat vorige maand in het Westen het werven van nieuwe orders zich stabiliseerde. Bij de overheidsorders op het terrein van de bovengrondse bouw echter werd een lichte achteruitgang geboekt. De bedrijven in het Oosten van Duitsland melden moeilijker aan opdrachten te komen. Gemopperd wordt vooral op het uitblijven van overheidsopdrachten.

Werkvoorraad

Met de werkvoorraad zijn maar weinig bedrijven tevreden. Ondernemers die opgaven goed in het werk te zitten, komen vooral uit de hoek van de wegen- en tunnelbouw. De voorraad opdrachten is gemiddeld goed voor een periode werk van minder dan 2 maanden. Terwijl de reikwijdte in de bovengrondse bouw in West-Duitsland afnam tot 1,8 maand, moeten de bedrijven die in dezelfde sector actief zijn in het Oosten genoegen nemen met een voorraad van 1,4 maand. Bij de wegen- en tunnelbouwers groeide de voorraad licht tot 1,9 maand.

Het bedrijfsleven meldt een overwegend constant – laag – prijsniveau. Uitzonderingen vormen de woningbouw in het Westen en het overheidswerk in het Oosten, waar de duimschroeven verder worden aangedraaid.

In augustus lag de bezettingsgraad van de machines in de categorie grondverzet, wegen- en tunnelbouw duidelijk weer hoger. Het percentage steeg in het Westen en Oosten respectievelijk met 9 en 4 punten tot 76 en 54 procent. Ook bij de Oost-Duitse bovengrondse bouw werden de machines weer meer op de proef gesteld en steeg de bezettingsgraad van 46 tot 58 procent. Het niveau in het Westen zakte licht naar 61 procent.

De middelgrote bouwers zijn volgens Deutsche Bauindustrie erg terughoudend met investeringen. Wordt al geld uitgegeven dan gaan de middelen vooral naar vervangingen. In het Westen van het land wordt ook geld vrijgemaakt om rationaliseringen door te voeren.

Reageer op dit artikel