nieuws

Maars Holding kiest voor systeemwanden

bouwbreed Premium

Maars Holding uit Harderwijk gaat zich volledig toeleggen op de productie en montage van demontabele scheidingswanden en wil binnen enkele jaren Europees marktleider worden. De plafonddivisie wordt dit jaar nog verkocht aan het Franse Saint-Gobain.

De voorgenomen verkoop van de plafondactiviteiten werd gisteren door Maars Holding bekend gemaakt. De transactie zal geen gevolgen hebben voor de zeventig medewerkers van de divisie. “Saint-Gobain blijft op de locatie in Harderwijk produceren”, licht algemeen directeur S. Apel toe. “Wel zal er een striktere scheiding komen tussen de plafond- en de wandfabriek, die beiden op dezelfde locatie in Harderwijk zijn gevestigd.”

Het afstoten van de plafonddivisie is een bewuste keuze geweest, zegt Apel. “Op de Nederlandse markt hadden we met onze producten een marktaandeel van tussen de 60 en 70 procent en op de Franse markt ongeveer 15 procent. Best goed dus. Maar om ons heen zijn diverse middelgrote bedrijven samengeklonterd. Hetzelfde gebeurt bij de afbouwers. Wij worden met andere woorden langzaamaan fijngemalen door de concurrenten.”

Besloten werd daarom de plafondactiviteiten te verkopen en de aandacht geheel te richten op de productie en montage van systeemwanden. Met Saint-Gobain is volgens Apel een uitstekende koper gevonden. Over de prijs die bedongen is, wil de directeur zich evenwel niet uitlaten. Maar slecht was die zeker niet. “We hebben natuurlijk een topmerk verkocht. Bovendien moet je niet vergeten dat het geen noodverkoop was.”

Met de wandactiviteiten heeft Apel ambitieuze plannen. “Binnen twee, drie jaar willen we nummer 1 in Europa zijn”, zegt hij stellig. Anders dan de markt voor plafondsystemen, wordt de markt voor wandsystemen gekenmerkt door een veelheid aan producten en producenten. “In Nederland hebben wij een gedeelde leidende positie. Die willen wij verder uitbouwen, zowel binnen als buiten ons land. In Rusland zijn we bijvoorbeeld net een fabriek gestart.” Overigens wordt nu al 60 procent van de omzet in het buitenland behaald.

Apel ziet de toekomst zonnig tegemoet. De vraag naar wandsystemen is nog steeds groot en blijft volgens de directeur van Maars groeien. “Huisvesting van mensen is een belangrijk item. Men wil ook steeds luxere wanden. De tijd dat men met een gipswandje genoegen nam, is allang voorbij.” Met het ontwikkelen, produceren, verkopen en monteren van wandsystemen valt bovendien goed geld te verdienen, geeft Apel toe. “Ons rendement bedraagt 8 procent, bij een omzet van 50 miljoen euro.”

Reageer op dit artikel